Foto: SVT

Polisen larmar om ökad högerextremism i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera allvarliga händelser så slår nu polisens underrättelsetjänst larm. Polisen varnar för en väldigt allvarlig ökning av högerextremistiska aktioner i Blekinge.

Framförallt är det förbehållet de västra delarna och Ronneby men polisen drar jämförelser med hur det såg ut för lite mer än ett årtionde sen då nazister marscherade längs gatorna och skanderade sina budskap

– Det har varit förhållandevis lugnt på den här fronten i Blekinge. Men nu ser vi en klar situation där de förhöjer sina aktiviteter, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör vid polisens underrättelsetjänst.

Högerextrema aktioner

Sedan förra sommaren har polisen 16 anmälningar gällande högerextremistiska aktioner. Allt från olaglig affischering och klotter till förtal och hets mot folkgrupp.

– Vi ser en förändring sommaren 2015. Därefter har de har affischerat väldigt mycket i hela länet, bland annat bilder på Adolf Hitler vilket betraktas som hets mot folkgrupp, säger Tomas Pärlklo.

Han poängterar att detta är brottsligt och således straffbart. Orsaken bakom den upptrappade aktiviteten tror man är på grund av flyktingströmmen som ökade markant i slutet på förra året. Tomas Pärlklo uppskattar att det är 4-5 stycken drivande personer i länet och uppskattningsvis hundratals anhängare som på ett eller annat vis är inblandade.

– Vi affischerar framförallt för att folk ska få upp ögonen för vår hemsida där man kan läsa alternativa nyheter. Men vi använder inte våld förutom i självförsvar, när människor försöker stoppa oss från att uttrycka våra åsikter, säger Pär Öberg, Nordfront och Nordiska Motståndsrörelsens presstalesman.

Hoten i Ronneby

Två händelser står ut bland anmälningarna som polisen fått in. Det är bombhotet vid stadshuset i Ronneby och banderollen som hissades mot kommunfullmäktiges ordförande på nationaldagen. Dessa både tas på större allvar.

– Själva händelsen i sig känns oroväckande, tycker jag. Att man väljer att göra så mot stadshuset och politiker, säger Katarina Johansson, kommunpolis i Ronneby.

Hon var själv på plats vid båda tillfällena och ser allvarligt på detta.

– Vi tar det som ett hot gentemot Ronneby, politikerna och demokratin i stort.

Kommunfullmäktiges ordförande Nils Ingmar Thorell (L) blev kallad ”landsförrädare” på nationaldagen. Han känner att det skulle vara att föredra att hålla en öppen dialog med aktörerna.

– Jag tycker att man måste visa sig och stå upp för den man är med de åsikter man har. Varför inte komma in och samtal med mig istället? Men detta vågar de aldrig göra, säger han.

Polisen utreder händelsen på nationaldagen och en anmälan om förtal är inlämnad. Så här svarar Motståndsrörelsen på aktionen:

– Att utmåla de etablerade politikerna som landsförrädare, det är något vi gör ganska frekvent eftersom vi tycker att dem är det, säger Pär Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.