Foto: SVT/Agenda

Polisen om Fabbesjömordet: ”Hållit nya förhör”

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Peter Ivarsson är ett av Blekinges fem så kallade Kalla fall. Och att mordet redan har varit uppe och prövats i rättslig instans gör det svårt för polisen att utreda vidare.

– Det är komplext, säger Bo Lundqvist, chef på polisens Kalla Fall-grupp i region syd.

Mordet på Peter Ivarsson har prövats i både tingsrätten och hovrätten, där den då huvudmisstänkte 27-åringen slutligen frikändes. Därefter togs ärendet över av polisens Kalla Fall-grupp, som utreder ouppklarade mordärenden.

– Det är ett svårt ärende, som alla ärenden är som har prövats i rättslig instans. Det ger oss svårare förutsättningar för att fortsätta bedriva förundersökning. Men det har gjorts en del saker under de senaste åren i ärendet, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i region syd.

Vad är det som har gjorts?

– Vi håller förhör med personer som på olika sätt har kontaktat oss eller som vi kommit i kontakt med.

Saknar forensisk bevisning

Den 27-årige mannen friades i hovrätten efter att han tagit tillbaka sitt tidigare erkännande, och eftersom det inte fanns någon teknisk bevisning som band honom till själva mordet. Och det är i bland annat de trådarna polisen försöker dra i dag.

– I detta fallet är det en avsaknad av forensisk bevisning som är den stora svårigheten hitintills. Men i Kalla Fall-verksamheten är en av våra viktigaste uppgifter att bevaka tekniska landvinningar som vi kan applicera på våra ärenden. Men i detta ärendet är det inte en enkel pusselbit som saknas, utan bilden är mer komplex än så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.