• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bara i Blekinge kommer över 25 000 vykort att skickas ut. Foto: Polisen

Polisen skickar tusentals vykort – med bedrägerivarning

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka får 245 000 hushåll i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne vykort från polisen. Målet är att förbereda personer över 70 år på försök till telefonbedrägerier.

Personer över 70 år är den grupp som oftast drabbas av telefonbedrägeri.

Därför skickar polisen nu ut information om hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer.

– En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger Carina Persson, regionpolischef i polisregion Syd, i ett pressmeddelande.

Brottsvinster på 22,5 miljoner

Telefonbedrägerier är ett stort problem, enligt polisen. Under 2020 anmälde nästan 1 700 personer i Polisregion Syd att de utsatts för telefonbedrägeri. Under samma period anmäldes brottsvinster på 22,5 miljoner.

– Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade, säger Carina Persson.

Telefonbedrägerier i region Syd 2020

Visa

1 682 försök och fullbordade telefonbedrägeribrott anmäldes.

Brottsvinsterna var på 22,5 miljoner kronor.

Medelvärdet på brottsvinsterna var 70 500 kronor. Lägsta belopp 400 kronor – högsta 3,7 miljoner kronor.

Målsägandena var mellan 14 och 104 år.
– Yngre än 70 år: cirka 260 personer
– 70-79 år: cirka 460 personer
– 80-89 år: cirka 580 personer
– 90-99 år: cirka 320 personer
– Äldre än 100 år: cirka tre personer

Källa: Polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer