Foto: Patrick Pleul/TT

Polisen: Syntetdrogen Spice allt ovanligare

Publicerad

Den syntetiska drogen Spice blir allt mer sällsynt i Blekinge. Drogen som har skördat flera dödsoffer i landet blir allt mer ovanlig enligt polisen.

Det är inom underrättelsearbetet, beslagen och brottsanmälningar som polisen i södra Sverige nu märker av en stadig nedgång av drogen Spice. I sydöstra Götaland har man sett hur användandet minskat väsentligt i jämförelse med för endast ett år sedan, detta rapporterar Sveriges Radio Blekinge.

Dödsfall och medial uppmärksamhet

Polisen misstänker att de uppmärksammade dödsfall och allvarliga förgiftningsskador som fått stor uppmärksamhet i media kan vara en orsak till den sjunkande populariteten.

– Ungdomar, det är framförallt de som använder Spice, har förstått att det här leder till farliga biverkningar, säger Tomas Pärlklo, kriminalinspektör vid polisens underrättelsetjänst till radion.

En annan orsak till nedgången tros vara att myndigheter har hunnit ikapp och börjat klassa flera av ämnena som ingår i Spice som narkotika.

En syntetisk drog såld som rökelse

Tilltalsnamnet Spice är ett samlingsnamn för olika syntetiska cannabinoider. Drogen säljs via internet som en örtblandning eller rökelse och marknadsfördes initialt som ett lagligt alternativ till cannabis.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, så används Spice av 1-2 procent av ungdomar i årskurs 9 och 3-4 procent av ungdomar i gymnasiets andra år.

Men polisen och tjänstemän är oroliga att något annat kan komma att ersätta Spice nu när användandet dalar.

– De som producerar de här drogerna är mycket påhittiga. De kan skruva lite i substanserna och så kommer en ny drog som inte är narkotikaklassad. Det handlar om att hela tiden ligga i framkant och förebygga, säger Eva Dahlberg, folkhälsosamordnare på Karlskrona kommun till Sveriges Radio Blekinge.

Ingen ny drog har i nuläget uppmärksammats av polisens underrättelsetjänst men Tomas Pärlklos erfarenhet säger honom att det kommer ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer