Foto: TT

Polisen varnar för ökade åldringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region syd går nu ut med en varning gällande åldringsbrott, där framför allt kvinnor lurat sig in hos äldre och stulit smycken.

Den senaste tiden har det skett flera grova stölder hos äldre på liknande tillvägagångssätt. Framför allt är det kvinnor som ringer på hemma hos äldre och utger sig för att vara från hemtjänsten eller sjukvården, och på så sätt lurat sig in. Väl inne har de stulit bland annat smycken.

– Allt pekar på att det här är organiserat eftersom signalementen från de äldre är detsamma i flera fall, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisen, till SVT Nyheter. 

Han uppmanar nu äldre att vara försiktiga med att släppa in personer i sitt hem som de inte har väntat sig besök ifrån.

– Men det mest skrämmande är väl att det kan finnas ett stort mörkertal. De som hör av sig till oss är ju sådana som har full koll på läget och vet vilka personer som ska komma till dem. Det är kanske många som ännu inte förstått att de har haft inbrott, säger Fredrik Bratt.

För drygt en vecka sedan varnade Ronneby kommun för falsk hemtjänstpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.