Katarina Johansson uppmanar föräldrar att kontrollera vad det är för typ av fest som barnen ska på. Foto: SVT/Arkiv

Polisen vill stoppa de stora ungdomsfesterna i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har den senaste tiden åkt ut till olika föreningslokaler i Ronneby kommun. Anonyma bokar och bjuder in hundratals ungdomar via sociala medier. Flera minderåriga har varit påverkade av både alkohol och droger. Nu vill polisen sätta stopp för de stökiga ungdomsfesterna.

– Det är faktiskt barn det handlar om, menar kommunpolis Katarina Johansson.

De olika föreningslokalerna och bygdegårdarna runt om i Ronneby kommun, bland annat i Bräkne-Hoby och Leråkra, har bokats av personer som varit anonyma eller under falsk identitet. I vissa fall har det uppgetts att det ska hållas barndop.

Men när polisen har åkt ut till de olika platserna har det vistats uppemot 250 ungdomar från 13 år och uppåt. Även de minderåriga har varit påverkade av både alkohol och droger – cannabis och ecstasy.

– Det har varit väldigt mycket alkohol och narkotika och inga vuxna på platsen. Berusningsgraden har varit väldigt hög, berättar kommunpolis Katarina Johansson.

Liknande problem i Karlskrona

Ännu har polisen inga misstänkta festarrangörer, då det är svårt att hantera med så många ungdomar på en liten yta. Men den person som har bokat en lokal bryter bland annat mot ordningslagen.

– Man måste ha tillstånd när man bjuder in allmänheten till ett så stort evenemang. Sedan har ju minderåriga druckit alkohol. Och på någon av festerna har det tagits entré, säger Johansson.

Polisen har vittnat om liknande fester både på Aspö och ute i Jämjö, och är rädda att det är ett växande problem även i Karlskrona kommun.

”Våga ställa krav”

Katarina Johansson vädjar till föräldrar om hjälp för att stoppa de stora ungdomsfesterna. Att kanske inte släppa av sitt barn utan att veta vad det är för typ av evenemang.

– Det är faktiskt barn det handlar om. Var inte för godtrogen utan våga ställa krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.