”Grundtanken är ju alldeles lysande”

Uppdaterad
Publicerad

Blekingepolisen byggde en flyttbar fyllecell för 180 000 kronor som visade sig vara olovlig. Nu ska den istället användas till förvaring av stöldgods.

Den blå containern skapade Blekingepolisen och Rikspolisstyrelsen gemensamt som en mobil arrest, och stod färdig sommaren 2010. Meningen var att den skulle placeras på olika festivaler för att slippa köra berusade personer till polishusets arrest och istället låta dem nyktra till på plats. Något man ansåg skulle vara kostnadseffektivt.

Men när arresten väl var färdig ändrade sig Rikspolisstyrelsen som plötsligt menade att sex personer inte fick förvaras i containern, utan endast en. En kostnad på totalt 180 000 kronor hade därmed gått om intet.

– Därmed blev det inte ekonomiskt försvarbart att ta ut den på de olika evenemangen om vi bara kunde ha en person. Då kunde vi lika gärna hyra in honom på ett hotell, säger Jan Hansson som är operativ chef vid Blekingepolisen.

Polismyndigheterna Blekinge, Kalmar och Kronoberg stod för hälften av kostnaden och Rikspolisstyrelsen för hälften. Containern är mer än dubbelt så stor som en vanlig arrest i polishuset. Den är väl utrustad för att uppfylla alla krav.

Men trots att Rikspolisstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, var med på byggplanen från början, så ändrade man sig alltså när det var dags att ge sig ut på festivalturné.

– Grundtanken är ju alldeles lysande. Att ha med sig arrestlokaler ut till festivalområden är en mycket god tanke. Sen att det blev som det blev under resans gång är bara att beklaga, säger Jan Hansson.

Nu, nästan tre år senare har containern fått ett nytt uppdrag. Karlshamns kommun har gett bygglov för att ställa containern på kommunens mark. Den ska om cirka en vecka flytta till polisstationen i Karlshamn för att förvara beslagtaget gods och brandfarliga vätskor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.