Polisen har fått ett 50-tal gosedjur skänkta till sig som de nu ska dela ut till barn vid brottsplatser. Foto: polisen/SVT

Poliskramisar ska trösta ledsna barn

Publicerad

Polisen i Karlskrona har fått nya kramgoa kompisar som ska följa med i deras bilar, bussar och motorcyklar. Gosedjuren ska delas ut till ledsna barn som de möter vid olyckor eller brottsplatser.

Ett 50-tal kramgoa kompisar har nu landat hos polisen i Karlskrona. I varje polisbil, buss eller motorcykel kommer det nu finnas gosedjur som åker med för att kunna trösta de barn som finns med vid de utryckningar polisen gör.

– För vår del handlar det om att vi i vårt jobb tyvärr allt för ofta möter barn som är involverade i händelser som inte är så roliga. Om vi kan ge dem lite tillfällig tröst så stärker det oss i vårt arbete och det ger barnen någonting, säger Alexander Vujovic, kommunpolis Karlskrona.

Många barn i periferin

Situationer då gosedjuren kan behövas kan vara bland annat  vid trafikolyckor där barn är med eller familjebråk där det finns ett ledset barn.

– Det är massor av ärenden där vi tvingas åka och där barn i periferin är drabbade av händelsen. Då är det nästan alltid i tragiska sammanhang och det känns bra om vi kan mildra eller avleda med ett gosedjur, säger Alexander Vujovic.

”Väldigt tacksamma”

Det är Karlskrona kommuns projektgrupp Team Stärka som har gjort gosedjuren i återvunnet material och skänkt till bland annat polisen.

– Vi har ett projekt för de deltagare som själv behöver stärkas och nu får de möjlighet att hjälpa andra. Det lilla som kan komma till användning och hjälpa är till glädje, säger Marie Gummesson, enhetschef arbetsmarknadscentrum Karlskrona kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer