En stor polisinsats ägde under påskhelgen rum i Karlskrona efter ett misstänkt våldsbrott. Nu konstaterar polisen att inget tyder på att något brott begåtts. Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen stryker notan efter falsklarm – trots jätteinsats

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal poliser – varav hälften inkallade från påskledigheten – skickades på långfredagen till Blekinge i jakt på maskerade våldsmän.

Men larmet var falskt.

Ändå kräver myndigheten ingen ersättning av kvinnan som ringde in uppgifterna.

Ytterligare ett förhör planeras, sedan är åklagare Jonny Philipsson i Växjö klar att väcka åtal mot den kvinna som under påskhelgen uppgav att hon attackerats av maskerade män utanför Karlskrona.

Ett tjugotal poliser kallades till Karlskrona och ärendet hanterades initialt som ett grovt brott.

– Uppskattningsvis hälften av styrkan hade jourberedskap, säger kommenderingschef Petra Stenkula.

Åklagaren har inväntat ett eventuellt skadeståndskrav från polismyndighetens sida eftersom jätteinsatsen blev kostsam.

Men polisen vill inte ha någon retroaktiv ersättning.

– Allt handlar inte om pengar. Det var ändå en omfattande insats som skedde i onödan, säger Jonny Philipsson.

Polisen: Inte förgäves

Misstänkt i ärendet är en kvinnlig anhörig till en polisman i Blekinge och de första uppgifterna gjorde gällande att det påstådda brottet var riktat mot just polismannen.

– Men ganska snart stod det klart att det inte förhöll sig på det viset. Då kunde vi  exempelvis avbryta eftersöket av misstänkta gärningspersoner och dra ner på antalet poliser på plats för att i stället fokusera på den kriminaltekniska undersökningen, säger Petra Stenkula.

Hon menar att insatsen på plats trots allt inte var förgäves.

– Hade vi inte genomfört de första åtgärderna hade vi aldrig kunnat bevisa att larmet var falskt. Av det skälet var det minst lika viktigt att komma igång i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.