Oskyldig mopedförare blev biten av polishund – får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick larm om att två gärningsmän stulit ett par crossmotorcyklar ur ett garage i Bromölla. Polisen får tag på en crossförare, en 15-årig Sölvesborgare, och en polishund utdelar två bett. Problemet: 15-åringen hade inget med stölden att göra. Nu får han skadestånd av polisen.

Det var under sökandet efter de misstänkta gärningsmännen som en civil polisbil fick syn på den då 15-årige Sölvesborgspojken på just en crossmotorcykel. Polisbilen tog upp jakten, och 15-åringen blev rädd och försökte undkomma.

Allt slutar med att 15-åringen försöker gömma sig i skogen, men en hundförare lyckas spåra upp honom. Hunden biter då tag, först i ljumsken och sedan i vaden, innan misstaget uppdagas. 15-åringen var oskyldig, och crossen var hans egen.

En anmälan om tjänstefel upprättades, men förundersökningen lades ner tidigare i höst. Nu tilldöms pojken drygt 6000 kronor i skadestånd för skadorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.