Richard Hultemark, volontärsamordnare polisregion Syd och Magnus Bergman, chef för lokalpolisområde Karlskrona. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Karlskrona och Ronneby får polisvolontärer – för första gången

Publicerad

För första gången söker nu polisen i Karlskrona och Ronneby volontärer som kan hjälpa till och vara extra ögon och öron.

Tidigare har frivilliga kommit från närliggande kommuner, men nu inför Karlskrona och Ronneby en egen volontärverksamhet.

– Nu är en bra tidpunkt. Det är efterfrågat av de medborgare som bor här. Vi har fått många förfrågningar av folk som undrar var volontärverksamheten är och att de skulle vilja bidra, säger Magnus Bergman, chef för lokalpolisområde Karlskrona.

Frivilliga kan bland annat hjälpa till vid festivaler och större idrottsevenemang, även vid nattvandringar och trygghetsvandringar.

En väg in på polisyrket

Enligt Malmöpolisen Richard Hultemark är det upp mot ett 40-tal volontärer som senare valt att gå vidare och utbildat sig till poliser.

– Kanske väcker det här tanken hos någon. Volontärer får jobba ganska nära polisen vid de här tillfällena. Att komma nära de poliser som jobbar ger en inblick i hur vi har det på jobbet, säger Magnus Bergman.

I tryggt förvar

Det görs alltid en riskbedömning inför ett uppdrag för att kunna garantera volontärens säkerhet. Volontärer har också genomgått en grundutbildning innan de får delta i uppdrag. Om ett brott begås ska volontären inte ingripa eller agera, utan rapportera direkt till polisen.

– När vi har volontärer med, finns det alltid en ansvarig polis som kan göra en bedömning om man behöver dra sig tillbaka.

Richard Hultemark berättar att den enda skada han har varit med om, var när en volontär sträckte sig på en brännbollsmatch.

På måndag arrangeras ett möte på polishuset i Karlskrona, där intresserade kan få mer information.

Volontärers uppdrag:

  • Nattvandringar och andra trygghetssatsningar
  • Sprida information, till exempel mot langning och hur boende i kommunen skyddar sig mot inbrott
  • Bistå polisen vid olika arrangemang, som festivaler eller matcher.
  • Vägleda brottsoffer, till exempel ge råd om hur de kan få hjälp.

Arbetet sker ideellt och man väntas delta i minst sex uppdrag per år. Om du har fyllt 18 år och är intresserad av att bli volontär kan du kontakta polisen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.