Politiker duckade om fetmaoperationer

Publicerad

Politikerna i nämnden för Blekingesjukhuset fattade ett enigt beslut om att det inte är deras sak att fatta beslut om Aspiremetoden som används mot fetma.

Vid ett tidigare möte sköt man upp beslutet. Men efter en lång diskussion och en ajournering så bestämde man sig enigit för att detta inte är en sak som nämnden för Blekingesjukhuset inte ska besluta i – utan det ska själva verksamheten göra, det vill säga klinikchef och läkare.

– Behandlingensmetoder avgör inte nämden. Detta är professionens ansvar, säger JanAnders Palmqvist (S) 1:e vice ordförande i nämnden.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, men jag tycker det är rätt beslut, sa Anders Lund (M) 2.e vice ordförande.

Aspiremetoden är en operationsmetod där sjukligt överviktiga personer får en slang insatt i bukväggen i matsäcken så att de kan tömma ut 30% av maginnehållet efter varje måltid. Det har hittills bara gjorts i forskningssyfte med goda resultat och det har varit en lång diskussion om metoden som är unik i europa ska införas permanent.

Just nu står 200 personer i kö för att få hjälp av Aspiremetoden. Överläkaren som varit ansvarig för forskningsstudien är mycket postitiv.

– Ja, jag tycker det var ett klokt beslut av politikerna. Det innebär att vi sannolikt snart att börja införa metoden, säger Henrik Forssell.

Men det slutgiltiga beslutet tas av verksamhetschefen för kirurgen Linus Axelsson.

– Vi får diskutera detta nu. Det har ju visat goda resultat för vissa patienter, men det handlar ju mycket om logistik och struktur runt de här ingreppen också, säger Linus Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer