Inga-Lena Fischer (KBS) känner sig lurad, arg och förd bakom ljuset. Foto: Privat/SVT

Politiker om kyrkkrisen: ”Känner oss lurade”

Uppdaterad
Publicerad

Trots biskopens kritik är det bara en kyrkopolitiker i Karlskrona som överväger att lämna sitt uppdrag.

Däremot är det flera som uppger att de känner sig lurade av den tidigare ledningen.

– Jag har blivit förd bakom ljuset, säger fullmäktiges andre vice ordförande Inga-Lena Fischer (KBS).

Inga-Lena Fischer, regionpolitiker och tidigare politisk chefredaktör på Blekinge Läns Tidning, tog plats i kyrkofullmäktige för Kyrklig Borgerlig Samling (KBS) först 2018 – då hade projektet med Fredrikskyrkan redan pågått i flera år.

– Men jag har vid flera tillfällen ställt frågor kring ekonomin och då fått till svar att det finns pengar i stiftet. Jag kan nu ärligt säga att jag känner mig lurad och som förtroendevald känns det inte alls kul att få detta i nacken. När jag fick klart för mig hur illa ställt det var blev jag riktigt arg, säger hon.

Krisen i Karlskronakyrkan

SVT Nyheter Blekinge har – efter den granskningsrapport som biskop Johan Tyrberg presenterade i går – varit i kontakt med flertalet av de ordinarie kyrkopolitikerna i Karlskrona-Aspö pastorat.

En av dem överväger i dag att lämna sitt uppdrag.

Det är Jörgen Andersson som företräder KBS:

– I efterhand måste man vara ärlig och säga att vi inte hanterat vårt uppdrag exemplariskt. Jag reflekterar över min egen roll och känner att jag själv borde ha ställt skarpare frågor. För mig är det inte självklart att fortsätta med mitt uppdrag. Jag ska fundera över det de kommande veckorna och lämna besked efter det.

Ordföranden sitter kvar

Hans-Göran Håkansson (KBS) är ledamot i både kyrkorådet och kyrkofullmäktige.

Han delar bilden av att politikerna inte fått en korrekt redovisning av det ekonomiska läget.

– Jag var ordförande i kyrkonämnden och klubbade faktiskt igenom beslutet att renovera Fredrikskyrkan. Då skulle det kosta 30-40 miljoner, och vi hade runt 80 i tillgångar. Vi hade en styrgrupp som jag i min enfald trodde skulle ha tillsynen och styra projektet, men det verkar inte ha fungerat jättebra.

Fullmäktiges ordförande Billy Peltonen (S) har inga planer på att avgå – trots kritiken.

– Min kommentar är att revisorerna beviljat oss ansvarsfrihet. Jag har än så länge inte övervägt att lämna mitt uppdrag, säger han.

Så säger ledamöterna

Billy Peltonen (S):

Ordförande i kyrkofullmäktige & vice ordförande i kyrkorådet

– Min kommentar är att revisorerna beviljat oss ansvarsfrihet. Jag har än så länge inte övervägt att lämna mitt uppdrag.

Camilla Persson (S):

Vice ordförande i kyrkofullmäktige & ledamot i kyrkorådet

– Situationen som nu har uppstått tynger mig något oerhört och jag är besviken på mig själv, att jag inte höjt rösten tydligare och markerat. Det ligger helt och hållet på mig, och jag hoppas att jag kan återvinna medlemmarnas och personalens förtroende. Min bild är att vi har blivit vilseledda av den tidigare ledningen.

Rolf Andersson (S):

Ledamot i kyrkorådet & kyrkofullmäktige

– Jag har inte tagit del av revisionsrapporten och kan därför inte kommentera kritiken. Det är förstås tråkigt att biskopen har uttryckt kritik och det kan vara så att det finns fog för det, men det vet jag inte.

Inger Gustafsson (S):

Ledamot i kyrkorådet & kyrkofullmäktige

– Jag är inte intresserad, du får prata med kyrkoherden, tack ska du ha.

Ingrid Clausen (S):

Ledamot i kyrkorådet & kyrkofullmäktige

Vi hade ju ett ansvar där men, som kritiken visar, vi fick inte all information. Det är väldigt allvarligt kan jag tycka, eftersom resultatet blev att personalen får gå, och allt det här med ekonomin.

Rikard Jönsson (S):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– Jag satt inte i fullmäktige när besluten togs, och jag har därför inte tittat på all fakta kring vad som beslutats. Om det biskopen säger stämmer, att i princip alla gjort fel, så låter det lite konstigt, för det är många rutinerade i kyrkofullmäktige.

Sven Siwe (S):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– Jag har litat på tjänstemännen, helt och hållet. Det finns en stor frustration bland oss som är förtroendevalda, men jag har inga planer på att avgå. Jag sitter kvar så att vi kan gå till botten med det här.

Magnus Johansson (S):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– Jag har av privata skäl inte varit närvarande den senaste tiden, och är därför inte helt uppdaterad.

Inga-Lena Fischer (KBS):

Andre vice ordförande i kyrkofullmäktige

– Jag tog plats i fullmäktige först 2018 och har därför inte följt hela processen kring Fredrikskyrkan. Men jag har vid flera tillfällen ställt frågor kring ekonomin och då fått till svar att det finns pengar i stiftet. Jag kan nu ärligt säga att jag känner mig lurad, arg och förd bakom ljuset. Jag tänker sitta kvar och försöka bidra till att bygga uppförtroendet igen.

Gunilla Ekelöf (KBS):

Ledamot i kyrkofullmäktige & andre vice ordförande i kyrkorådet

Det är alldeles riktigt att kritisera oss allesammans tycker jag, att inte hänga ut enskilda. Men det känns väldigt märkligt. Man litar ju på tjänstemännen att det finns pengar när man frågat, men så har det inte funnits och det är inte särskilt trevligt att upptäcka det. Jag tycker att jag har blivit förd bakom ljuset. Jag har vart politiker i 50 år och är van att lita på ledningen, och det gjorde jag naturligtvis även i kyrkan. Men de arbetar inte likadant som kommunerna.

Hans-Göran Håkansson (KBS):

Ledamot i kyrkorådet & kyrkofullmäktige

– Jag var ordförande i kyrkonämnden och klubbade faktiskt igenom beslutet att renovera Fredrikskyrkan. Då skulle det kosta 30-40 miljoner, och vi hade runt 80 i tillgångar. Vi hade en styrgrupp som jag i min enfald trodde skulle ha tillsynen och styra projektet, men det verkar inte ha fungerat jättebra.

Berit Pagels (KBS):

Ledamot i kyrkorådet & kyrkofullmäktige

– Jag har inga kommentarer.

Per Tyrberg (KBS):

Ledamot i kyrkorådet & kyrkofullmäktige

– Jag har inget att säga förrän jag läst rapporten.

Jörgen Andersson (KBS):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– I efterhand måste man vara ärlig och säga att vi inte hanterat vårt uppdrag exemplariskt. Jag reflekterar över min egen roll och känner att jag själv borde ha ställt skarpare frågor. För mig är det inte självklart att fortsätta med mitt uppdrag. Jag ska fundera över det de kommande veckorna.

Mats Mårtensson (KBS):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– Det är klart att jag som alla andra blev chockad när jag fick klart för mig hur den ekonomiska situationen såg ut. Det var inte riktigt den bild som presenterats för oss tidigare. Men i övrigt så har vi i fullmäktige mest tagit ställning till redan beredda beslut och det har inte funnits någon politisk oenighet kring det. Jag har inga planer på att avgå och tycker inte att jag har misskött mitt uppdrag mer än någon annan.

Eva Röder (KBS):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– Problemet som jag ser det är att det var en liten grupp som ägnade sig åt Fredrikskyrkan, som givetvis skulle informerat både kyrkoråd och kyrkofullmäktige, men jag tror att… det var en som ingick i gruppen som sa ”vi blev fartblinda”, och det anser ju jag också. Men jag är inte kritisk gentemot det här på något vis, utan nu är det som det är och nu får vi ta nya tag.

Susanne Cederholm (SD):

Ledamot i kyrkofullmäktige

– Jag har inga svar att ge dig eftersom jag varken sett rapporten eller tagit del av biskopens kritik. Detta är en stort ärende som påbörjades långt innan vi fick plats i fullmäktige. Om jag ska sitta kvar har vi ännu inte tagit beslut om.

Johan Eriksson (VISK):

Ledamot i kyrkofullmäktige

Det allvarligaste är att det har fattats ekonomiska beslut av personer som inte haft befogenhet att göra det. Det är klandervärt och biskopens kritik är i den delen riktig. Jag skulle givetvis agerat bättre men jag kom in först i september 2017 och då var de stora och viktiga besluten redan fattade.

Följande ledamöter har inte gått att nå:

Lars-Olov Stenborg (SD)

Elizabeth Törngren (S)

Conny Ärleskog (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet