Foto: SVT

Politikernas besked: Sitter kvar – och ska inte kräva ansvar

Uppdaterad
Publicerad
Politikerna sitter kvar, granskningen läggs till handlingarna – och ansvarsfrågan för tidigare chefer i församlingen ska inte drivas vidare.
Det är kyrkorådets besked efter biskopens krisrapport.
Kyrkoherde Eva-Karin Lindgren vägrade delta i beslutet.

De hårt kritiserade politikerna i kyrkorådet i stadsförsamlingen väljer alltså att inte gå vidare med slutsatserna i den granskningsrapport som presenterades av biskop Johan Tyrberg i februari i år.

Rapporten, som kartlagt de finansiella besluten kring renoveringen av Fredrikskyrkan, riktade skarp kritik mot bland andra den tidigare kyrkoherden Pamela Garpefors och den tidigare kanslichefen Per Gustafsson – samt mot politikerna i  fullmäktige och kyrkoråd.

Men några vidare åtgärder blir det inte.

Efter onsdagens extrainsatta möte står det dels klart att politikerna sitter kvar, dels att det inte kommer att drivas någon ansvarsprocess mot de tidigare cheferna.

Den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren valde aktivt att inte delta i beslutet.

Eva-Karin Lindgren, vikarierande kyrkoherde i Karlskrona-Aspö pastorat. Foto: svt

– Jag står helt enkelt inte bakom det eftersom jag inte tycker att ansvarsfrågan är helt utredd. Jag hade gärna sett att ansvaret för den uppkomna situationen hade prövats rättsligt. I det här fallet ställer jag mig bakom min personal före kyrkorådet, säger hon.

Inga åtgärder

Flera personalrepresentanter har tidigare öppet krävt konsekvenser för de ytterst ansvariga och delar av personalgruppen hade hoppats att politikerna skulle avgå i samband med det extrainsatta mötet.

Det var dock aldrig aktuellt, enligt ordförande Gerthie Olsson (S):

– Nej, vi är överens om att inte vidta några åtgärder. Vi ser framåt utifrån den handlingsplan som tagits fram, säger hon.

Hur ska ni nu kunna vinna tillbaka personalens förtroende?

– För mig är det viktigaste att vi har förtroende för vår personal.

Har ni det?

– Än så länge, säger Gertihe Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar – krisen i kyrkan

Mer i ämnet