Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Politikernas krav: Lämna in kvitton för integrationspengarna Foto: SVT

Politikernas krav: Lämna in kvitton för integrationspengarna

Uppdaterad
Publicerad

Varje kvitto och lönespecifikation som kan kopplas till de statliga integrationspengarna, som under hösten delades ut till föreningar i Karlskrona, ska lämnas in och granskas.

Det har kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott beslutat efter SVT Nyheter Blekinges avslöjanden kring Panncentralen.

De statliga integrationspengarna delades ut under hösten 2020 av kultur- och fritidsnämnden och andra veckan i januari skulle föreningarna skicka in slutredovisningar med redogörelser vad pengarna hade använts till.

Men nu kräver politikerna i kultur- och fritidsnämnden mer underlag. Föreningarna som har tagit del av bidraget måste redovisa samtliga kvitton, lönespecifikationer och andra kostnadsunderlag – efter ett yrkande från Sophia Ahlin (M), andre vice ordförande i nämnden.

– Det är viktigt för oss att kunna göra en samlad bedömning av vad pengarna har gått till. Framför allt nu när det har uppdagats att pengarna kanske inte har gått till vad de skulle. Då är det viktigt att få alla korten på bordet, säger hon.

Betalade ut löner

SVT Nyheter Blekinges granskning av delrapporter och slutredovisningar av intregrationspengarna visar bland annat att Folkets husföreningen på Panncentralen i Kungsmarken – som totalt beviljades 355 000 kronor – uppger att de ökade sina lönekostnader med 228 000 kronor på en månad.

Detta trots att Panncentralen var stängd under samma period på grund av coronapandemin.

– Det beror helt enkelt på att underlaget i delrapporten var felaktigt. Siffrorna i slutrapporten är dock korrekta, men jag förstår att det ser konstigt ut. Jag får skylla på att vi levt under hård press de senaste månaderna, säger Panncentralens producent Sebastian Chavez.

Redovisas i februari

Panncentralen och de andra föreningarna har fram till slutet av februari på sig att visa vad integrationspengarna har gått till.

– Om man inte kan visa korrekta underlag på alla utlägg, blir man återbetalningsskyldig, säger Sophia Ahlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet