Diskussionen om patientavgifterna lyfts under onsdagen på regionstyrelsens sammanträde. Foto: SVT/TT

Politisk strid om patientavgifterna i Region Blekinge

Publicerad

Kommer avgifterna höjas eller inte? Diskussionen om patientavgifterna lyfts under onsdagen på regionstyrelsens sammanträde.

Förslaget till patientavgifter består av 10 punkter, bland annat att en enhetstaxa på 300 kronor ska införas. Det innebär att avgiften blir samma oavsett om du besöker en läkare eller undersköterska – på en vårdcentral eller ett sjukhus. 

– Höja avgiften är inte något som vi gärna gör, men vi ser att vi behöver göra det. Patientavgifterna är värda 40 miljoner som vi annars måste hitta i verksamheten om vi inte gör de här förändringarna, säger Lennarth Förberg (M), regionråd.

Flera emot förslaget

På onsdagen ska ärendet upp i regionstyrelsen och frågan är om alliansen – som styr i minoritet – och något av oppositionspartierna hittar samsyn i förslaget.

Sverigedemokraterna uppger att de inte är emot alla punkter i förslaget men en höjning av patientavgifterna till 300 kronor är partiet emot.

– Det är ett fruktansvärt förslag. Det har stor betydelse framför allt för våra fattigpensionärer. Risken är att de drar sig för att söka vård när de är sjuka och att det då leder till att blir det en inläggning på sjukhuset istället, vilket kan bli dyrare, säger Björn Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna.

”Ett ojämlikt förslag”

Socialdemokraterna valde att inte delta i beslutet när förslaget var uppe i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är ett ojämlikt förslag som kan göra att människor inte söker den vård de behöver, säger Christina Mattisson (S), gruppledare.

Även Vänsterpartiet är emot förslaget.

– Vi kommer inte ställa oss bakom en förändring där man använder patientavgifterna för att öka intäkterna till regionen, säger Erik Ohlson (V), distriktsordförande.

Men risken att personer skulle avstå från att söka vård på grund av högre avgifter, tror inte Lennarth Förberg, är stor. 

– Om man behöver vård så söker man vård, säger Lennarth Förberg (M).

Se mer i videoklippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.