Patrik Hansson (S) i Karlskrona kan komma att göra upp med mittenpartier om makten.

Politiska förhandlingar i full gång

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande ovisst hur fyra av fem Blekingekommuner ska styras den kommande mandatperioden.

I Karlskrona ser det borgerliga allianssamarbetet ut att spricka efter åtta år vid makten – minst två av mittenpartierna kan i veckan göra upp med Socialdemokraterna.

Läget är fortsatt ovisst i Sölvesborg, Karlskrona, Ronneby och Karlshamn – där samtalar just nu Socialdemokraterna med övriga partier i syfte att hitta nya och hittills oprövade majoritetskonstellationer.

Huvudspåret är att skrota blockpolitiken till förmån för bred samverkan.

Valet i Blekinge 2014

I Karlskrona håller kommunstyrelsens blivande ordförande Patrik Hansson samtal med alla – bortsett från Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Jag håller som bäst på att skapa mig en bild av förutsättningarna för att forma en majoritet. Det finns inte ännu någoit parti som sagt att de ställer sig helt vid sidan. Vi har bra samtal, säger han.

Ovisst i Ronneby

I Ronneby vill moderatledaren Roger Fredriksson fortsätta med Ronnebyalliansen i minoritet – trots att flera av partierna tappat mandat.

– Det finns inget annat alternativ just nu, säger Roger Fredriksson.

Men oppositionsrådet Malin Norfall (S) har som ambition att ta över.

– Det rödgröna blocket är större än alliansen, men inte heller vi har egen majoritet. Nu måste vi hitta en lösning över blocken, annars får ju Sverigedemokraterna avgöra varje enkild fråga, säger hon.

Trumf på hand

I Sölvesborg har de rödgröna partierna den senaste mandatperioden styrt i majoritet – nu krävs borgerlig hjälp för att säkra majoriteten i fullmäktige.

Valresultatet har dock gett kommunalrådet Heléne Björklund trumf på hand.

– Det är bara vi, Moderaterna och Sverigedemokraterna som får representation i nämnder och styrelser. Genom att samverka kan de mindre partierna försäkra sig om inflytande. Allt annat vore förödande för demokratin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Blekinge 2014

Mer i ämnet