Lina Öman har alltid med sig en väska full med nödvändigheter ifall en mindre kris skulle inträffa. Foto: SVT/Anna Börje

Preppers förbereder sig för överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

De kallas Preppers och deras gemensamma nämnare är överlevnad. Det kan gälla allt naturkatastrofer till att möta zombies.
21-åriga Lina Öman från Karlskrona är moderator för Facebookgruppen Preppers Sverige som idag har nästan 20.000 medlemmar.

Begreppet prepping är relativt nytt, men inte fenomenet. Människor har alltid förberett sig för oförutsedda händelser. Men i takt med att välfärden ökat har människors krisberedskap minskat.

– Man kan inte ta för givet att allt fungerar. Vad gör jag om inte elen fungerar eller om det inte finns mat i butiken, det är sådant man måste fundera över, säger Lina Öman.

Frågan om krisberedskap är högaktuell sedan Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rekommendera svenskarna att bunkra mat och vatten för en vecka.

Lina Öman förbereder sig framförallt de små kriserna och i vardagen är hon ständigt förberedd.

– Det kan också vara kriser som att man blir sjuk och inte kan gå och handla eller om man blir arbetslös, då är det bra att ha ett lager med mat hemma.

Många nya medlemmar

På senare tid har Facebookgruppen Preppers Sverige fått många nya medlemmar.

– Det är jättekul och det verkar som fler och fler börjar få upp ögonen om att vi är ganska sårbara, säger Lina Öman.

Hennes tips är att läsa på hur man ska förbereda sig om något händer.

– Kunskap är inte tungt att bära. Den kan du ha med överallt. Tänk igenom var just du är sårbar för och vad som kan hända dig och lägg sedan upp en plan efter det och se till att ha en veckas mat och vatten hemma och varma filtar om elen tar slut, säger Lina Öman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer