Peter Hultqvist och Margot Wallström höll under måndagen pressträff tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn och regionstyrelsens ordförande på Gotland. Foto: TT

Klartecken för ryska gasrör i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger Karlshamn klartecken att genomföra affären gällande gasledningsprojektet Nord Stream 2 och Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd i Karlshamn, kommer nu föreslå att projektet godkänns. Det framkom vid regeringens pressträff om Nord Stream 2 på måndagskvällen.

– Vi har fört en bra dialog och försökt hitta en gemensam lösning och nu känner vi att vi nått det målet så jag kommer föreslå att vi godkänner affären, säger Per-Ola Mattsson (S), Karlshamns kommunalråd.

Utrikesminister Margot Wallström (S) inledde presskonferensen med att säga att regeringen haft ett bra samarbete med Karlshamns kommun.

Rysk gasledning i Östersjön

– Om Karlshamn väljer att gå vidare kommer inte försvarspolitiska intressen hotas. Vi har haft en bra dialog med kommunerna och de har varit lyhörda av den information som de fått av regeringen, säger utrikesministern Margot Wallström (S).

Utrikesministern menar också att det är två olika lösningar som Karlshamn och Gotland har presenterat.

– I Karlshamn är det hela hamnbolaget som ska sköta affären med egen personal som sköter detta, liksom all annan fartygstrafik i Karlshamn. För Slite var det en annan lösning som föreslogs och vi kom fram till en annan bedömning, säger Margot Wallström (S).

”Kommer bedöma eventuella hot”

Regeringen står fortfarande fast vid att projektet påverkar Sveriges säkerhet, men kommer inte stoppa kommunen.

– Jag har tidigare informerat om hur Nord Stream 2 påverkar våra myndigheter och Försvarsmakten och att det påverkar Sverige negativt. Det är en bedömning som kvarstår och vi har vidtagit ett antal säkerhetshöjande åtgärder, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Enligt försvarsministern kommer man att vidta ”en lång rad säkerhetsåtgärder”. Vilka åtgärder som tas till kan inte Peter Hultqvist (S) helt gå in på med hänsyn till sekretess men han nämner ett par.

– Vi kommer löpande bedöma eventuella risker och hot och har säkerställt att relevanta myndigheter för insyn i förberedelse och genomförande av projektet i Karlshamn och att vi har en fortsatt dialog med kommunen. Polisen, säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket ska samarbeta under ledning av Försvarsmakten.

Möte under måndagen

För Karlshamns del handlar affären om 100 miljoner kronor och ett 30-tal arbetstillfällen.

– Jag kommer att föreslå att vi säger ja och att det är okej för hamnen att genomföra affären, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunalråd.

Det är det omstridda gasledningsprojektet Nord Stream 2, en naturgasledning som ska gå genom Östersjön mellan Ryssland och Tyskland, som har gjort att Karlshamn hamnat i hetluften. Det är det ryskkontrollerade konsortiet Gazprom som vill hyra plats i Karlshamns hamn för att lagra rören under tiden som den 120 mil långa gasledningen ska anläggas och som beräknas vara klart år 2019.

Det är något som både regeringen och Försvarsmakten riktat kritik mot. I december meddelade regeringen att uthyrningen av hamnarna påverkar Sveriges säkerhetsintressen negativt. Gotland bestämde sig då att säga nej till att hyra ut Slite.

”Måste ta ett beslut nu”

Eftersom det är kommunalt självstyre är det Karlshamns kommun som tar beslut i frågan även om regeringen varit kritisk mot projektet.

På tisdagsförmiddagen ska Karlshamns styrande koalition, som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, ha ett gruppmöte där de kommer besluta hur de ska rösta i frågan om rörlagringen vid kommunstyrelsens möte på tisdagen. Det som de kommer överens om då blir sedan det slutgiltiga beslutet.

– Vi måste ta ett beslut nu och kan inte vänta längre, säger Per-Ola Mattsson (S) kommunalråd Karlshamn.

Bakgrund: Så planeras Nord Stream 2

Det var i juni som Karlshamns kommun klubbade igenom att hamnbolaget fick köpa mark av kommunen för att sedan kunna hyra ut platsen till Gazprom. Både hamnbolaget och Karlshamns kommun har sett detta som en helt vanlig affär och varit positiva till rörlagringen.

Rören skulle innebära 100 miljoner kronor i intäkter för hamnen och ett antal jobbtillfällen.

Där och då blev det som från början handlade om en bra affär för Karlshamns kommun en het säkerhetspolitisk fråga för Sverige. Karlshamns kommun ändrade ägardirektivet, så att hamnbolaget inte längre får skriva på avtalet utan att kommunstyrelsen röstat ja till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet