Foto: Pressbild

Prisad Karlskronafotograf visar vardagsögonblick i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Med sina bilder vill Anna Tärnhuvud från Nättraby visa det mänskliga – i allt från att grilla korv till att vara Greta Thunberg eller Sveriges statsminister.

Nu ställer hon ut prisade och internationellt uppmärksammade bilder på Blekinge museum.

Hon är uppvuxen i Nättraby men bor i Stockholm och arbetar som frilansfotograf. I en utställning på Blekinge museum – som öppnar under lördagen – vill hon visa hur en bildjournalist arbetar.

– Det innebär att man ena dagen kan vara på en fotbollsmatch och andra dagen på en konsert och eller med vid en nyhetshändelse. Det är ett väldigt varierat arbete, säger Anna Tärnhuvud.

Många av bilderna föreställer människor – både kända och okända – i sin vardag.

– Det måste inte vara en speciell händelse egentligen utan det kan vara minst lika intressant att fånga det mänskliga när man står och grillar korv, säger Anna Tärnhuvud.

Terrorattentatet i Stockholm

År 2018 vann hon – som första kvinna någonsin – Årets bild för ett foto som togs i samband med terrorattentatet på Drottninggatan.

– Jag tror att det är viktigt att visa sådana bilder för att man inte ska glömma så hemska händelser, säger Anna Tärnhuvud.

I videoklippet berättar hon mer om bilden som togs på Drottninggatan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.