Psykiatrin har allvarliga ekonomiska problem rapporterar Sveriges Radio Blekinge. Bodil Sundlöf, förvaltningschef på psykiatri-habiliteringsförvaltningen i landstinget beskriver en verksamhet på bristningsgränsen.
– Vi har en situation där det är fullt. Vi har inte möjlighet att ta emot fler eller nya patienter, utan måste jobba med dem redan vi har kontakt med. Vi har inga marginaler att ta av, utan nu måste vi utöka om vi ska ta emot fler patienter, säger hon tilll radion.
Miljoner saknas
Inför 2016 behövde verksamheten 12,5 miljoner kronor men psykiatrin fick endast 2,5 miljoner. Missbruksenheten saknar 4 miljoner kronor och logopederna behöver ytterligare 1 miljon. Samtidigt ökar trycket på enheterna och psykisk ohälsa blir allt vanligare. Varje dag söker 15 nya personer hjälp men på grund av det rådande tillståndet så avvisas många eller hänvisas till andra län.
– Det är klart att jag är orolig och jag försöker förmedla den oron till våra beslutsfattare . Jag uppfattar också att de lyssnar på och är intresserade av den situation som vi har, säger Bodil Sundlöf till radion.
Inför nästa år kommer psykiatrin att behöva mer medel för att möta behöver från nyanlända. Förra året tog Blekinge emot nyanlända motsvarande 0.96 procent av befolkningen. I jämförelse med Skåne som hade 0.43 procent och Stockholm med 0,24, enligt Länsstyrelsen i Blekinge.
– Kommunerna och landstinget var rejält belastade under senare halvan av 2015. Detta är siffror som fanns tillgängliga i januari, med viss eftersläpning i Migrationsverkets siffror, så andelen är faktiskt högre än 0,96 procent, säger Lena Ekroth, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Blekinge.