Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Andersson är Karlshamns spindel i nätet vad gäller det drogförebyggande arbetet. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Rådet till föräldrarna: ”Prata med era barn – tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsostrategen Jenny Andersson i Karlshamn ser med oro på hur Oxycontinet tagit mer och mer plats på narkotikamarknaden i Karlshamn.

– Det är den värsta tänkbara skiten. Du blir beroende jättefort, toleransnivån ökar jättefort, det är extremt svårt att sluta och det kostar extremt mycket. Det blir en ond spiral som aldrig tar slut, säger hon.

Jenny Andersson anlitades av Karlshamns kommun 2015, för att ta ett samlat grepp kring olika former av missbruk i kommunen. Främst ligger fokus på att få olika myndigheter att samarbeta bättre och jobba förebyggande mot stadens unga.

– Vi vet i dag att var fjärde elev på gymnasiet i Karlshamn har erbjudits narkotika någon gång. Och vi vet att det är väldigt lättillgängligt, säger hon.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Jobbar drogförebyggande

För omkring fem år sedan började de första signalerna komma på att Oxycontin fått allt starkare fäste i staden. Vad som oroar Jenny Andersson är att det är många unga vuxna som börjar använda det, och att det är så kraftigt beroendeframkallande.

– Det finns en oro att yngre personer ska rekryteras till missbruk, för att försörja andras missbruk. Vi måste jobba väldigt intensivt för att stävja så inga nyrekryteringar sker. Jag tror inte folk generellt förstår hur allvarliga de här preparaten är.

”Föräldrarna har stort ansvar”

Hon poängterar att det drogförebyggande arbetet är det främsta verktyget de har i dag, att stärka unga till att säga nej. Men behovet i kommunen är stort och resurserna är begränsade.

– Visst, vi kan, vill och ska göra mycket för att fånga upp ungdomar som är i riskzonen. Varje ungdom som börjar missbruka narkotika i någon form ser vi som ett misslyckande. Men det är också orimligt att tro att vi kan göra allt. Föräldrarna har också ett stort ansvar i den här frågan, säger hon.

Se klippet ovan för att höra tipsen till Karlshamns föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet