42-åringen gick till attack med ett rakblad inne på 35-åringens rum på anstalten Saltvik. Foto: Polisens förundersökning

Rakbladsattackerade gängkriminell bleking i fängelset – döms

Uppdaterad
Publicerad

Den 35-årige Blekingemannen avtjänar ett 13-årigt fängelsestraff efter mordet på mc-gänget Outlaws president i Bergamåla norr om Ronneby. Inne på anstalten blev han i oktober utsatt för en våldsam attack av en annan intagen. Nu döms den andre mannen till ytterligare åtta års fängelse.

Den 42-årige mannen gick till attack mot den 35-årige blekingen med ett rakblad inne på högriskanstalten Saltvik. 35-åringen skars på hakan, halsen, nacken, bröstet och armen.

Övervakningsbilder från anstalten visar hur 42-åringen går in på 35-åringens rum, och hur han efter två minuter hastigt kommer utspringandes följd av 35-åringen som blöder kraftigt från halsen. 42-åringen tar då tag i en anställd och släpar henne mot en köksbänk där en kniv finns. Men kvinnan lyckas ta sig loss.

I ett brev som 42-åringen slängt ifrån sig på golvet framgår bland annat att han skulle döda kvinnan om inte hans ”krav kommer ut till media”.

Får ytterligare åtta år

Nu döms 42-åringen till ytterligare åtta års fängelse – för mordförsök, försök till olaga frihetsberövande, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Han avtjänar sedan tidigare ett straff på 14 år och 9 månader efter ett uppmärksammat mord i Katrineholm under 2018.

– Det här är vad jag yrkade på. Jag kan konstatera att det är vad jag anser vara en rimlig påföljd, säger Christina Kjelsson, åklagare.

Sårskadan fick senare sys med 29 stygn, enligt domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.