Vinnarna av årets Kodkampen, årskurs 4 och 5 på Ramdalaskolan. Foto: Helen Nordström

Ramdalaelever vann musiktävling med Marcus och Martinus

Uppdaterad
Publicerad

Årskurs 4 och 5 på Ramdala skola vann programmeringstävlingen Kodkampen 2017 i kategorin skolklass. Eleverna programmerade egna musikvideos till Marcus och Martinus låtar.

– Vi tycker att era bidrag i Kodkampen var riktigt coola musikvideos, hälsar Marcus och Martinus i ett pressmeddelande.

Kodkampen, som är ett samarbete mellan Nickelodeon och Kodcentrum, går ut på att barn får testa på programmering och kodning på ett lekfullt sätt.

I årets tävling har de tävlande under skoltid gjort en remix på två av Marcus och Martinus låtar och sedan skapat en musikvideo till remixen i ett kodningsprogram.

– Eleverna tyckte att det var superspännande att programmera och ännu mer spännande blev det när de sedan skulle delta i tävlingen, säger Helen Nordström, lärare på Ramdala skola.

Youtubekändis kommer till skolan

När beskedet kom att inte bara en utan två av skolans klasser hade vunnit var reaktionerna uteslutande glada.

– Juryn tyckte att båda bidragen var så pass bra att de lät båda klasserna vinna, säger Helen Nordström.

TV: Se de vinnande bidragen här och här.

Nu ska eleverna i de båda klasserna få lära sig mer om programmering och kodning av den svenska Youtubestjärnan Vlad Reiser. Han kommer besöka skolan i början av nästa termin och hålla en privat lektion med eleverna.

– Eleverna var helt galna när de fick reda på att han ska komma hit, det är riktigt häftigt tycker de. Tävlingen passade väldigt många, både de som gillar Marcus och Martinus och Vlad Reiser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.