Två män står åtalade i det uppmärksammade styckmordet i Karlskrona, båda misstänkta för mord och brott mot griftefriden. Foto: SVT/Google Earth Studio

Ingen av de misstänkta lider av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskeden från de utvidgade sinnesundersökningar som de två styckmordsmisstänkta männen i Karlskrona genomgått. Resultaten visar att ingen av de misstänkta männen led av allvarlig psykisk störning, varken vid gärningstillfället eller vid undersökningstillfället.

Det var åklagare Anna Johansson som begärde att de styckmordsmisstänkta männen, 22 respektive 23 år gamla, skulle genomgå en utvidgad rättspsykiatrisk undersökning.

Under fredagen lämnades undersökningarna in hos Blekinge tingsrätt. Resultaten visar att ingen av männen led av allvarlig psykisk störning – varken vid gärningstillfället eller vid undersökningstillfället.

Därmed finns inte medicinska förutsättningar att överlämna någon av dem till rättspsykiatrisk vård, slår utredningarna fast.

Sedan tidigare har även en mindre psykiatrisk utredning gjorts, som indikerade att de båda männen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – både vid gärningstillfället och vid undersökningstillfället.

Anger psykisk ohälsa som motiv

På måndag inleds rättegången i Blekinge tingsrätt, där de båda männen står åtalade för både mord och brott mot griftefriden. Båda två har gjort medgivanden om brott.

22-åringen har i förhör erkänt att han dödat 57-åringen genom att slå honom i huvudet med en skiftnyckel. Han har även medgett att han varit delaktig i planeringen av styckningen av kroppen, men att den utförts av 23-åringen. En handling som denne i sin tur också erkänt.

SVT söker de åtalades advokater för kommentarer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet