Försvarsminister Peter Hultqvist (S): ”Angeläget ta fram ett helhetsgrepp över hela problematiken med PFAS”. Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

Regeringen kräver krafttag mot PFAS-kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver regeringen att Försvarsmakten tar fram en handlingsplan över hur PFAS-förorenade platser ska hanteras, rapporterar Sveriges Radio Ekot. I Blekinge hamnade stora mängder PFAS-ämnen i dricksvattnet i Kallinge, från försvarets brandövningsplats.

PFAS är fluorhaltiga kemikalier som bland annat används i brandsläckskum – men som också är ett stort miljöproblem då de inte bryts ner utan lagras i djur och människor.

Oklar hälsofara

I Kallinge drabbades ett stort antal personer av förhöjda PFAS-värden efter att ämnena läckt ner i vattentäkterna, men det är ännu oklart huruvida ämnena är hälsofarliga för människor.

Vattenskandalen i Kallinge

– Jag tycker det är angeläget ta fram ett helhetsgrepp över hela problematiken med PFAS. Det är därför som vi nu har krävt den här handlingsplanen och det är därför som vi också vill titta på hur kan man öka takten och hur kan man hitta effektivare metoder för att efterbehandla de förorenade områdena än det man har idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist, till Ekot.

”Väldigt viktigt”

När handlingsplanen är klar, senast 1 juni i år, ska Försvarsmakten redovisa vilka åtgärder som genomförts eller planerar att genomföras.

– Det är väldigt viktigt att vi får en handlingsplan och en kartläggning av omfattningen av spridningen av PFAS som Försvarsmakten ansvarar för. Därför är det väldigt bra att vi får handlingsplanen redan 1 juni i år, så vi kan gå vidare med skarpa åtgärder, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet