Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Arvidsson Karlsson, Region Blekinges hälso- och sjukvårdsdirektör, svara på Ivo-kritiken. Foto: SVT

Sjukvårdsdirektören om Ivo-kritiken: ”Pressade under lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

I december 2022 riktade Ivo skarp kritik mot Region Blekinge för bland annat bristen på vårdplatser och sjuksköterskor. Nu svarar sjukvårdsdirektören på kritiken.

Kompetensförsörjningen har varit ett stort problem under en längre tid, bekräftar hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Arvidsson Karlsson i ett brev till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg:

”Behovet av hyrpersonal har tilltagit allt mer trots idoga försök att motverka detta. Personalbristen har lett till neddragning av vårdplatser, vilket leder till överbeläggningar, utlokaliserade patienter och förlängda väntetider på akuten och akutvårdsavdelningarna.”

Enligt Ivo har kompetensbristen påverkat patientsäkerheten negativt. Region Blekinge kritiserar för att inte kunna planera för god vård, vilket leder till brister på vårdplatser.

– Det här är ett nationellt problem. Det råder ett stor brist på vårdpersonal i hela Sverige, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Arvidsson Karlsson till SVT Nyheter Blekinge.

Presenterar lösningar

Nu presenterar regionen en rad projekt för att komma till bukt med problemen, bland annat vill man underlätta för undersköterskor genom att införa vårdassistenter och utreda möjligheten till speciella akutläkare.

Dessutom vill man förbättra samarbetet mellan kommun, primärvård och sjukhus genom något man kallar ”Karlshamnspiloten”.

– De har inte hängt samman och projektet ska smörja systemet så att vårdprocesserna går mycket bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.