Blekinge är en av de regioner som inte kommer leverera BT-tjänster till 1 juli, och bryter därmed mot Patientsäkerhetslagen. Foto: SVT/TT

Regionen: ”Instruktionerna för BT kom för sent”

Publicerad

Från och med 1 juli ska alla regioner erbjuda nyexaminerade läkare som studerat utomlands utbildningsplatser, kallad bastjänstgöring. Men Region Blekinge är en av åtta regioner som inte kommer att göra det.

– Vi ser över möjligheterna att ordna individuella pilotlösningar under hösten, säger Mats Magnusson, HR-konsult på Region Blekinge.

Ett nytt läkarprogram håller på att falla på plats. Allmäntjänstgöringen, AT, ska successivt fasas ut till förmån för bastjänstgöring, BT, som är en introduktion till specialiseringstjänstgöringen, ST.

Enligt patientsäkerhetslagen ska bastjänstgöring erbjudas av samtliga regioner från och med 1 juli i år. Men åtta av landets 21 regioner har meddelat att de inte kommer göra det. En av dessa är Blekinge.

”Instruktioner kom för sent”

Anledningen, enligt regionen, är att föreskriften och målbeskrivningen från Socialstyrelsen försenats från våren 2020 till januari 2021. Förhoppningen är att kunna erbjuda tre till sex BT-tjänster efter årsskiftet.

– Nu när vi har fått föreskriften med beslutad information om BT kan vi komplettera utbildningsprogrammet. Vi planerar att påbörja en pilot med en eller två platser nu till hösten, säger Mats Magnusson.

Bra platser kan gynna framtida rekrytering

Studierektorn för specialistläkarna accepterar att BT-tjänsterna dröjer eftersom hon anser att garanterad kvalité är viktigare än att starta ett visst datum.

– Vi behöver ett omtag, rätt mycket tid och resurser för att sätta oss in i kraven som ställs på oss och för att kunna leva upp till det, säger Lisa Stokseth.

19 av 21 regioner i landet uppger att det är brist på specialistläkare, inklusive Blekinge. Att kunna erbjuda bra BT-platser på Blekingesjukhuset, menar Lisa Stokseth är viktigt för framtida rekryteringen av läkare.

– Med god handledning och om utbildningsprogrammet håller måttet, då tror jag att vi får individer som blir duktiga specialister och medarbete som trivs och förhoppningsvis stannar.

Lisa Stokseth, studierektor för ST-läkare i Blekinge. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Bastjänstgöring, BT

  • Den första juli 2021 införs ett nytt läkarprogram där allmäntjänstgöringen, AT, fasas ut. Detta ersätts med bastjänstgöring, BT, som är en introduktion till specialiseringstjänstgöringen, ST.  
  • För läkarstudenter i Sverige som redan påbörjat sin utbildning är BT inte aktuellt, och för de som inleder sin utbildning till hösten blir det aktuellt först om sex år.  
  • För läkare som läst till sig en svensk läkarlegitimation utomlands däremot kommer BT att behöva genomföras redan i år för att kunna påbörja sin ST-tjänst.  
  • Enligt läkarförbundet rör det sig om cirka 800 läkare årligen som nu inte kan inleda sin specialiseringstjänstgöring, ST, på grund av brist på den nyligen införda BT-tjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.