Region Blekinge sparar in på busstrafiken. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: SVT/Henrik Friberg

Regionen måste spara 38 miljoner – drar in på busstrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset gör att Region Blekinge inte hinner eller har råd att genomföra alla planerade satsningar.

Nu måste de spara 38 miljoner kronor och drar då in på buss- och tågtrafik.

I årets regionplan fanns det en lång lista med satsningar som skulle göras. Nu måste regionen dock dra i handbromsen då corona gör att varken tid eller pengar räcker till.

Egentligen skulle 178 miljoner kronor gå till satsningar, men nu dras 38 miljoner kronor bort från potten.

Neddragningar av Pågatågen väntar

Pengarna skulle bland annat ha gått till en länsgemensam verksamhet för barn och ungdomars hälsa. Det skjuts nu på framtiden.

För att spara ytterligare pengar blir det tillfälliga neddragningar i busstrafiken, samt på Pågatågen. I ett pressmeddelande från Region Blekinge framgår det också att flera projekt inom regional utveckling, kultur och bildning kommer att drabbas.

Corona har vänt upp och ned på det mesta

– Vi kommer inte att klara av att leverera allt som var tänkt för 2020, pandemin har vänt upp och ned på det mesta, säger regionråd Lennarth Förberg (M) till SVT.

Kommer regionen att tvingas göra fler besparingar på grund av corona?

– Jag tror inte att vi kommer att behöva göra några större neddragningar under 2020, men får vi inte de utlovade pengarna av regeringen i och med corona blir 2021 och 2022 ytterst besvärligt, säger Lennarth Förberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.