Region Blekinge Foto: SVT/Erik Alfredsson

Regionens inköp av tolkar bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har Region Blekinge köpt in tolktjänster för 3,4 miljoner kronor, utan att ha ett avtal. Inköpen strider mot lagen eftersom beloppet överskrider gränsen för direktupphandlingar, skriver BLT.

Det tidigare avtalet gick ut vid årsskiftet och sedan dess har tolktjänster köpts in för 3,4 miljoner kronor. Gränsen för direktupphandlingar går vid 586 000 kronor, vilket gör att Region Blekinge riskerar att få betala en upphandlingsskadeavgift.

– Det är betydligt dyrare att direktupphandla tolkar än om vi hade haft ett avtal. Men som situationen ser ut i dag har vi inget annat val, säger Joakim Kristensson, affärschef på Region Blekinge till BLT.

Att de inte har fått till något avtal tidigare menar han beror på att sjukvården – som använder tolktjänsterna – inte kunnat tydliggöra och sammanställa behovet.

Enligt regionen kan en upphandling vara klar till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.