Regionen uppmanar folk att vara vaksamma kring misstänkta samtal. Foto: TT/SVT

Regionen varnar återigen för vaccinbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Återigen går Region Blekinge ut och varnar för bedrägeriförsök via telefon. Regionen uppmanar folk att lägga på luren vid denna typ av samtal.

Tidigare under pandemin har Region Blekinge fått uppgifter från polisen om att bedragare kontaktar folk via telefon. Därefter försöker dessa få den uppringda personen att lämna ut uppgifter som bank-id eller e-legitimation.

”Vaccinationerna är gratis”

Återigen tar nu Region Blekinge upp problematiken, som blossat upp igen.

Corona i Blekinge

– Det pågår bedrägeriförsök på olika sätt där historien är att man blir uppringd. Därför vill jag poängtera att vaccinationerna är gratis och att vi inte begär bank-id eller annan legitimering, säger biträdande vaccinsamordnare Henrik Magnell.

Uppmaningen: Lämna inte ut några uppgifter

Regionens uppmaning kring denna typ av bedrägeriförsök är att inte ge ut några uppgifter utan att lägga på luren. Tidigare har polisen gått ut med en uppmaning på sociala medier.

”Lägg direkt på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer. Du ska aldrig legitimera dig med bankdosa eller mobilt bank-id när någon ber dig. Lägg på luren.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet