Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson svar på varför man stänger nattröntgen i Karlshamn. Foto: SVT

Region Blekinges svar om nattröntgen: Därför stänger man i Karlshamn

Publicerad

Förklaringen till stängningen av nattröntgen i Karlshamn är från regionens sida att man ska satsa mer på att förstärka verksamheten på dagtid istället.

– Men jag kan förstå att förändringar ger oro, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.

Sjukhuset i Karlshamn kommer inte kunna röntga patienter nattetid framöver. I juni togs beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden om att stänga nattröntgen i kommunen.

– Den stora anledningen är att vi har ett stort behov av tillgänglighet av röntgen för planerade undersökningar. Vi ska därför förstärka på dagtid, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Blekinge.

Gör en riskanalys

Att röntgen tas bort nattetid i Karlshamn innebär att runt 350 patienter per år kommer att behöva transporteras till andra sjukhus.

Kritik kommer framför allt från Strokeföreningen, då tid för snabb undersökning är extra viktigt vid en misstänkt stroke.

Enligt regionens beräkning handlar det om ett trettiotal patienter årligen som drabbas.

– Vi tittar på hur vi ska kunna hantera det. Vi har samma fokus, tid är jätteviktigt. Så vi tittar över hur vi ska fortsatt kunna ha en optimerad tid, säger Kjell Ivarsson.

Nästa steg är nu att göra en risk- och konsekvensanalys av stängningen.

– Jag har en full förståelse för att alla förändringar ger oro. Vi har målet att så snabbt som möjligt kunna hantera våra strokepatienter dygnet runt. Vi har därför en dialog med både Karlskrona och Kristianstad för hur vi ska kunna samarbeta på bästa sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer