Kerstin Linde och Elisabet Rosengren på Djurskyddet Karlshamn tar hand om övergivna katter, som placeras i jourhem för att sedan få nya ägare. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Rekordmånga hemlösa katter – förening kan inte hjälpa alla

Publicerad

Föreningen som tar emot hemlösa katter i Karlshamn har aldrig haft så många djur tidigare – samtidigt sviktar ekonomin i och med coronapandemin. Blir ökningen ännu större kan de tvingas säga nej till katter som lämnas in.

Föreningen Djurskyddet i Karlshamn ser att mängden katter som lämnas in är fler än någonsin. Det har varit en drastisk ökning senaste tiden.

– Vi är uppe i 73 katter hittills i år. Förra året hade vi 50 på hela året, säger Elisabet Rosengren, jourhemsansvarig.

– Det börjar väl bli coronakatter. Nu har man upptäckt att det inte var så himla lätt att ha ett djur när man inte jobbar hemma längre eller när semestern börjar. Av någon anledning så överger man sin katt och tror att den har nio liv och klarar sig själv, säger Kerstin Linde, ordförande i Djurskyddet Karlshamn.

Tre nya kattungar

Föreningen har inget eget katthem, utan har olika jourhem som tar hand om djuren. Elisabet Rosengren är ansvarig för jourhemmen och har just nu själv tio katter hemma. De senaste tre är alldeles nyutkomna när SVT Nyheter Blekinge är på besök.

– Jag hittade dem i trappan i morse. Jag visste inte ens att katten som fick dem var dräktig.

Ekonomiska problem

Och det är dubbla problem i år. Inte nog med att det är fler hemlösa katter än någonsin tidigare – föreningen har även ekonomiska problem.

Den största delen av Djurskyddets intäkter kommer nämligen från olika sommarevenemang, vilka man nu inte kan utföra i och med den rådande pandemin.

– Vi räknade med att få in ungefär 40 000-50 000 kronor på de här eventen i år, säger Elisabet Rosengren.

Kostnaderna föreningarna har handlar bland annat om vård för katterna, då alla djur ska vaccineras och kastreras.

– Det är hemskt att behöva säga nej när folk hör av sig om övergivna katter. Men vad ska vi göra? Det är inte alls kul att säga nej och man tänker ju på katterna hela tiden, säger Kerstin Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.