Karin Johansson ser Försäkringskassans beslut som ”en upprättelse”. Foto: Henrik Friberg/SVT

Rektorns tillstånd klassad som arbetsskada – fyra år efter tragedin

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn Johan Johansson stängdes av från sin tjänst – och hamnade i en djup depression som slutade med ett självmordsförsök. Nu slår Försäkringskassan fast att rektorns psykiska problem orsakades av händelser kopplade till det tidigare arbetet i Karlskrona kommun.

Efter flera år av kamp för upprättelse och krav på ansvar fick rektorns hustru Karin Johansson i förra veckan det besked hon länge hoppats på: den depression som utlöstes efter att rektorn stängdes av från sin tjänst är, enligt Försäkringskassan, att betrakta som en arbetsskada.

Det innebär att myndigheten slår fast att rektorns psykiska besvär orsakades av arbetsrelaterade incidenter. 

Fallet Yara

Enligt beslutet uppkom arbetsskadan den 12 maj – samma dag som delar av den dåvarande kommunledningen på en presskonferens meddelade att rektorn stängts av från sin tjänst.

– Efter alla motgångar känns det här som en upprättelse för både Johan och hela familjen. Men ingen har ju hittills varit beredd att ta ansvar för det som hände och jag har inte särskilt höga förhoppningar den här gången heller – trots att det nu står svart på vitt vad som utlöste Johans sjukdom, säger Karin Johansson.

”Grundlig bedömning”

Försäkringskassans beslut vilar på det underlag rektorn via ombud själv lämnat in och beslutet är inte skadeståndsgrundande, däremot utgår livränta.

– Vi är ingen domstol där arbetsgivaren ses som en jämnbördig part. Men vi har gjort en grundlig bedömning med medicinska rådgivare. Det är inte ovanligt att den som får ett sådant beslut också ser det som en upprättelse, säger Gabriel Lejderman, chef på Försäkringskassans arbetsskadeenhet.

När Johan Johansson den 12 maj 2014 stängdes av från sin tjänst var han rektor på Tullskolan i Karlskrona – den skola där den mördade åttaåriga flickan Yara var elev. Enligt arbetsgivaren hade rektorn brustit i sina rutiner eftersom han inte gjort någon formell orosanmälan. Situationen gjorde rektorn deprimerad och en dryg månad senare skadades han svårt i en självförvållad bilolycka. Senare kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att rektorn i själva verket följt kommunens interna rutiner.

Karlskrona kommun presenterade efter händelserna två granskningsrapporter som visade på flera brister. Ärendet har också prövats av åklagare utan att leda till åtal.

I dag – fyra år senare – hänvisas alla frågor i ärendet till kommundirektör Carl-Martin Lanér.

– Jag har inte tagit del av Försäkringskassans beslut, men om det är som du säger så måste det ses som en framgång för Johan och hans familj, säger han.

Tycker du att kommunen tagit tillräckligt ansvar för Johans situation?

Formellt sett ja, utifrån det jag tagit del av. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet