Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunrevisorerna med Lars Beckman (M) i spetsen återupptar nu sitt arbete i Karlshamns kommun. Foto: Towe Olsson/SVT

Politiker tog felaktigt beslut – backar om granskning av revisorer

Uppdaterad
Publicerad

Revisorerna i Karlshamn återupptar sin verksamhet. Det står klart sedan fullmäktiges presidium backar från beslutet att granska kommunrevisionen.

– Vi välkomnar presidiets beslut och konstaterar att vi återupptar vårt arbete snarast. Det är viktigt att vi som kommunrevisorer, precis som riksrevisionen värnar om vårt oberoende, säger Lars Beckman (M), ordförande i kommunrevisorerna, till SVT Nyheter Blekinge.

Det var den 23 april som fullmäktiges presidium tog beslutet om att tillsätta en extern granskning av den kommunala revisionen. Några dagar senare meddelade revisorerna att de lägger ner sin verksamhet tills vidare då de anser att granskningen kan skada deras arbete och att deras oberoende kan ifrågasättas.

Tog felaktigt beslut

I går hade fullmäktiges presidium ett nytt möte där de tog tillbaka sitt beslut om granskning. Anledningen är att de, enligt kommunallagen, inte får initiera en granskning.

– Vi har undersökt det med jurister och då fått veta att vi inte får lov att göra en undersökning på hur revisorerna arbetar, säger Getrud Ivarsson (C), förste vice ordförande i kommunfullmäktiges presidium.

När förstod ni att ni hade tagit ett felaktigt beslut?

– Vi tog beslutet lite hastigt utan att undersöka det riktigt noga. Men när vi sedan gjorde det så visade det sig att vi inte får möjlighet att göra så här.

Det här var ingenting ni funderade på att undersöka innan ni tog beslutet?

– Nej, vi trodde faktiskt inte att det var så här.

Revisorerna planerar att ta upp sitt arbete igen inom de närmaste dagarna.

Kommunrevisorerna jobbar på uppdrag av kommunfullmäktige och de är folkvalda. Deras uppdrag är att granska och kontrollera den verksamhet som bedrivas inom kommunen. De ska kontrollera att verksamheten följer fullmäktiges beslut och att de når de politiska målen inom de ekonomiska ramar som finns.

I Karlshamn finns sju kommunrevisorer. Ordförande är Lars Beckman (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer