Ingvar och Katarina Backhamre har bott i USA i många år, men återvände till Karlshamn för några år sedan. Foto: Gustaf Wallinder

Förmöget par vill ta över gammal fabrik

Uppdaterad
Publicerad

Paret Ingvar och Katarina Backhamre vill hyra den gamla isfabriken av Karlshamns kommun och bygga ett museum.

Efter sin död vill de att kommunen köper det för en krona.

För några år sedan ville USA-återvändarna Ingvar och Katarina Backhamre ta över den gamla festlokalen Saltsjöbaden i Karlshamn. Deras byggplaner mötte kritik och till slut drog sig paret ur. Nu vill de ta över en annan byggnad – den gamla isfabriken vid Väggahamnen, något BLT var först med att berätta.

En krona i hyreskostnad

I ett brev till Karlshamns kommun skriver Ingvar Backhamre att paret önskar hyra ishuset av kommunen för en krona om året, så länge de lever. Parets planer är att renovera den gamla fabriken så att det kan hållas utställningar och bjudningar. De vill också ha en ateljé och kunna bo över där.

Paret har konkurrens

Efter parets död önskar de att kommunen köper det för en krona och gör om det till ett sjöfartsmuseum eller till en lokal för stadens konstnärer.

Det finns dock fler som vill ta över huset. En trio Karlshamnsbor har tidigare visat intresse för det då de vill göra om det till en sjöräddningsstation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.