Foto: Ante Frändén/SVT

Ambulerande röstmottagare ska hjälpa äldre och sjuka att rösta

Publicerad

En nyhet inför valet om en månad är ambulerande röstmottagare. De åker hem till personer som av någon anledning inte kan ta sig till en vallokal.

Det kan var äldre, sjuka eller funktionshindrade personer som inte har någon anhörig eller annan person som kan hjälpa dem att rösta,

– Det innebär att man ber två röstmottagare komma hem till sig och då sköter de hela röstmottagandet. De har med sig allt man behöver för att rösta, det enda man behöver själv är legitimation och röstkort, säger Magdalena Nordin, valansvarig på Karlskrona kommun.

Karlskrona kommun har åtta stycken ambulerande röstmottagare och bokningen sker antingen genom att man ringer eller skickar ett mejl och bestämmer en tid när de ska komma.

Har tystnadsplikt

Röstningen fungerar precis om en vanlig förhandsröstning och de som arbetar som röstmottagare har genom gått en utbildning för uppdraget och ska också legitimera sig med en tjänstelegitimation.

– Vi har tryckt på att det ska var pålitliga personer just för att man ska känna sig trygg och det hart ju att göra med att de ska komma hem till en själv, säger Magdalena Nordin och fortsätter

– De har tystnadsplikt. De har möjlighet att hjälpa folk och till och med stoppa ner valsedlar i kuverten, därför har man varit väldigt tydlig med det i vallagen att de omfattas av tystnadsplikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer