Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På psykiatriboendet Ringövägen 40 har man överanställt personal och det har både gjort att personalen mår bättre och att kostnaderna minskat för kommunen. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så fick fler kollegor ner både stress och kostnader

Publicerad

Mycket övertid, många olika timvikarier och ett tungt arbete gjorde att personalen på psykiatriboendet Ringövägen 40 i Karlskrona gick på knäna. De lyckades då driva genom att överanställa personal och genom att få fler kollegor blev arbetsmiljön bättre – dessutom minskade kostnaderna för kommunen.

För drygt ett år sedan skrev personalen på psykiatriboendet Ringövägen 40 ett brev till kommunen där de krävde en förändring på grund av den dåliga arbetsmiljön.

– Det var vidrigt. Man fick aldrig ledighet beviljat och när folk var sjuka fanns det inga vikarier. Det kändes hopplöst, säger Susanne Olofsson, personal på boendet.

Bättre arbetsmiljö

Karlskrona kommun startade då ett projekt med syfte att minska andelen timvikarier och förbättra arbetsmiljön och överanställde då personal på en och en halv tjänst.

Ett år senare syns ett tydligt resultat.

– Vår arbetsmiljö är mycket tryggare i dag och man kommer hit med glädje, säger Irene Karlsson, personal.

Irene Karlsson har jobbat länge på psykiatriboendet och ser en stor förbättring sedan man överanställde personal. Foto: SVT/Stina Sandström

Mindre kostnader

Det har också visat sig att kommunen tjänade ekonomiskt på att överanställa.

– Man tittade på hur många timmar man lagt på introduktion, kvalificerad övertid och vad hade vi lagt på att att boka ut timvikarier och de kostnaderna har vi kunnat översätta i hur mycket man behövde till höjd grundbemanning och därmed ser man en bättre ekonomisk situation, säger Ann-Sofie Johansson, projektledare Karlskrona kommun.

I klippet ovan kan du höra personalen berätta om situationen på psykiatriboendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet