– Om jag inte hade haft den så skulle jag ha behövt gå om sexan och då skulle jag ha tappat alla kompisar, säger Lucas Landin. Foto: Tove Tikkanen Jönn

Roboten tog långtidssjuke Lucas plats i skolbänken

Uppdaterad
Publicerad

Under långa perioder har Lucas Landin, 13, tvingats stanna hemma på grund av sjukdom. Men det har inte hindrat honom från att delta aktivt i lektionerna. ”Roboten” har varit hans ögon, öron och röst i skolbänken.

I ett år har 13-årige Lucas Landin fått behandling för cancer i lårbenet, ofta har han inte orkat gå till skolan.

– Det har varit jättetufft med olika biverkningar. Och jag har blivit trött väldigt fort.

I höstas tog en ny makalös manick hans plats i skolbänken i sjätte klass på Saltöskolan i Karlskrona. Han kallade den kort och gott för Roboten.

– När jag varit hemma och inte orkat gå till skolan har Roboten filmat lektionen så att jag hänger med, berättar Lucas Landin.

Men inte nog med det. Via en ljussignal på roboten har Lucas kunna räcka upp handen och svara på lärarens fråga via högtalarna. En annan ljussignal har signalerat om han är aktiv eller inte. Roboten är igång hela dagarna, men eleven själv väljer om han vill använda den.

Kontakt med kompisarna

I klassen har Roboten snabbt blivit en naturlig del av vardagen och ett sätt att upprätthålla kontakten mellan Lucas och klasskamraterna.

– Om jag inte hade haft den så skulle jag ha behövt gå om sexan, och då hade hag tappat alla mina kompisar.

Och på vägen har Roboten också bytt namn. Han heter numera för enkelhetens skull Lucas.

– Det känns skönt att jag döpt honom till mitt eget namn.

Roboten byter skola

Även på skolan har man idel positiva erfarenheter. Och biträdande rekorn Marita Mattsson tror att det kan utvecklas vidare:

– Vi har mest använt den i klassrummet men tanken är att den ska kunna följa med på utflykter och studiebesök också.

Saltöskolan var tidigt ute med att köpa in roboten. Nu sprids tekniken över landet.

Under våren har Lucas Landin kunnat vara på plats fyra timmar per dag i skolan och inför sjuan räknar han med att inte längre behöva ta hjälp av Roboten.

– Tanken är att skolroboten ska flytta vidare i höst till någon annan skola, säger Marita Mattsson, biträdande rektor på Saltöskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.