En hjärtsjuk patient ombord på ett 285 meter långt kryssningsfartyg blev en utmaning för Sjöräddningssällskapet. Foto: Privat

Rockmusikern om dramatiska sjöräddningen: ”Var fyra meters vågor”

Publicerad

I kulingblåst och hög sjö slog det brittiska kryssningsfartyget larm om att en passagerare ombord drabbats av misstänkt hjärtinfarkt. Då fick Sjöräddningssällskapet, med rockmusikern Tony Karlsson i spetsen, rycka ut.
– Att lägga till mot ett sånt fartyg i den här blåsten, då kan det hända grejer.

Till vardags är Tony Karlsson mest känd som sångare i hårdrocksbandet No Rules, men under Kristi Himmelfärdsdagen hade han jouren på Sjöräddningssällskapet RS Hasslö.

Då kom ett larm från det brittiska kryssningsfartyget MV Arcadia, om en misstänkt hjärtinfarkt ombord.

– Jag tänkte direkt att med tanke på skeppets storlek och väderleken som rådde så hade helikopter varit ett bättre alternativ, men det ville inte de eftersom de ansåg att det var säkrare att ta patienten på en annan båt. Så vi fick åka ut, säger Tony Karlsson.

Starka vindbyar

Tillsammans med ambulansvårdare gav sig Sjöräddningssällskapet ut mot Karlskrona Angöringen, i vindbyar på omkring 13-14 sekundmeter och fyra meter höga vågor.

– Det kändes oroligt. Att i sådan blåst med sådana vågor försöka lägga till mot det här jättefartyget, då kan det hända grejer, säger Tony Karlsson.

MV Arcadia är omkring 285 meter långt, och väger över 84 000 ton.

Tony Karlsson är sångare i hårdrocksbandet No Rules. Här syns han näst längst till vänster. Foto: Gustaf Wallinder/SVT

”Lyckades lägga fartyget mot vinden”

Men oron visade sig vara obefogad.

– Vi trodde att det skulle vara svårare. Men de lyckades lägga fartyget mot vinden så vi fick lä, och hade en servicelucka som de kunde öppna i skrovet. Det var som att lägga till vid en brygga.

Den hjärtsjuke mannen kunde tas om hand av ambulanspersonalen och fördes in till land.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer