På onsdagen upptäcktes att nödstopps-knappar förstörts och fönster krossats vid Rödebybacken. Foto: Privat

Rödebybacken vandaliserad för andra gången på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Krossade fönster, sönderslagna nödstopps-knappar och förstörda lås. På mindre än tre veckor har Rödebybacken vandaliserats två gånger. Nu finns det risk att skidbacken inte kan öppna för säsongen om föreningen inte hinner återställa allt innan nästa vecka.

För drygt två veckor sedan upptäcktes att Rödebybacken utsatts för vandalisering då någon slitit ner en lysrörsarmatur, slagit sönder rutor och förstört lås.

På onsdagen var det dags igen. Då upptäcktes att någon krossat fler fönster, förstört nödstopp-knappar och säkerhetsbrytare.

Karlskrona

– Det är väldigt mycket grejer vi har råkat ut för på kort tid. Jag tycker det är extremt tråkigt att man inte kan respektera vår anläggning och inte kan skilja på mitt och ditt, säger Marcus Carlsson, ordförande i Karlskrona Alpina Klubb.

”Känns tröstlöst”

Marcus Carlsson är en av dem som ideellt arbetar med att driva Rödebybacken och den återkommande vandaliseringen tär på personalen som lägger ner mycket tid på backen, menar han.

– Det blir ganska tröstlöst när man lägger mycket fritid på att fixa till backen och så är det någon som fördärvar för oss, säger Marcus Carlsson.

Vandaliseringarna får även ekonomiska konsekvenser för den ideella föreningen.

– Vi har det redan knapert som det är för vi är en ideell förening med en liten kärna som jobbar aktivt året runt för att försöka utveckla Rödebybacken. Vi måste lägga tid och pengar på att laga de här grejerna och för varje skadegörelse får vi backa bak i andra investeringar för att utveckla föreningen, säger Marcus Carlsson.

Säsongen hotad

Nästa vecka ska dessutom skidbacken gå igenom en besiktning för att kunna använda liftarna för säsongen och därför måste de förstörda sakerna åtgärdas snabbt.

– Det är tråkigt för vissa grejer var nyinköpta och och nyreparerade men nu blir det tajt med tid. Vi måste fixa det innan besiktningen för annars får vi inte använda liftarna, säger Marcus Carlsson.

Ingen polisanmälan har gjorts men klubben har haft kontakt med polisen som vet om händelserna.

Marcus Carlsson, ordförande i Karlskrona Alpina Klubb. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet