Arkivbild. Romernas flagga sedan 1971 där det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring. Det blå symboliserar himlen och det gröna jorden.

Romska flaggan hissas i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

För första gången uppmärksammas romernas internationella dag i Blekinge. I Ronneby hissas den romska flaggan utanför stadshuset.

Den 8 april firar romerna sin internationella dag och i Ronneby anordnar Romers och resandes förening i Blekinge ett evenemang med bland annat föreläsningar och en offentlig föreställning om svenska romers historia. Kommunen kommer att visa sitt stöd genom att hissa den romska flaggan för att uppmärksamma dagen.

– Romerna är ju precis som alla andra en del av samhället och vi vill visa vårt stöd till deras evenemang och visa intresse för deras frågor, säger Nils Ingmar Thorell (L), kommunfullmäktiges ordförande i Ronneby.

Fler kan uppmärksammas

Uppmärksammandet av dagen uppskattas av många romer och resandefolk som ser det hela som en fin gest och ett välkomnande.

– Det är ju en historisk dag för Ronneby kommun och Blekinge och en stor dag för romer som bor här. Jag tycker att fler borde följa kommunens exempel och visa sitt stöd till en minoritetsgrupp på det här sättet, säger Edvin Rahmanovic, ordförande i Romers och resandes förening i Blekinge.

Förfrågningen om flagghissning från den romska föreningen har även bidragit till att Ronneby kommun kan komma att uppmärksamma alla fem nationella minoriteter framöver. Utöver romer handlar det om samer, sverigefinnar, tornedalingar och judar.

Ronneby ensamma

– Jag anser att det är viktigt att stödja alla erkända minoriteters aktiviteter och att fler kommuner borde göra det, säger Nils Ingmar Thorell.

Ronneby kommun är hittills den enda kommunen i länet som valt att flagga på romernas dag. I övriga kommuner har frågan ännu inte varit aktuell eller uppe för diskussion, visar SVT Nyheter Blekinges rundringning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.