Nästan 100 procent av flygplatsens verksamhet har försvunnit. Hör flygplatschefen Arri Kallonen om varför de nu tror på ljusare tider. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

97 procent färre passagerare – nu kan det vända för Ronneby Airport

Publicerad

Coronakrisen har slagit hårt mot Ronneby Airport under våren. De senaste siffrorna visar 97 procent färre passagerare i juli och personalen är fortfarande i permitteringsläge. Men flygplatsen kan nu skymta ljuset i tunneln – snart trafikerar minst två flygbolag Ronnebys terminaler igen.

Det har varit en tuff vår för flygplatsen utanför Ronneby. Sen april har det inte lyft några plan, då SAS la ner sin flyglinje från Ronneby till Arlanda. Sen innan hade redan flygbolaget BRA lämnat Kallinge.

– Det har varit tyst, tomt och trist, säger flygstationschef Arri Kallonen.

Trots att bolaget Air Leap har flugit Ronneby-Bromma sen mitten av juni, visar Swedavias flygstatistik bittra siffror.

Ronneby har tappat 97 procent av sina passagerare i juli månad, jämfört med samma period förra året. Totalt handlar det om 324 resenärer, trots lättade reserestriktioner.

– Totalt sett en jättenedgång, naturligtvis. Nästintill 100 procent av vår business har försvunnit, säger Kallonen.

Minst två flygbolag till hösten

Ljuset är knappt en vecka bort. Den 24 augusti är planen att både Air Leap och SAS ska flyga dagliga turer till Bromma respektive Arlanda.

– Det känns bra, och vi kommer då att gå från det extrema permitteringsläget till ett något lägre permitteringsuttag, säger Arri Kallonen.

Tanken var Air Leaps linje till hösten skulle gå från Ronneby genom Kalmar och sedan till Bromma. Premiärturen flyttades fram under sommaren men enligt bolagets marknadschef är det inte längre aktuellt att mellanlanda i Kalmar.

– Vi ser det inte som en attraktiv lösning och vi har inte fått något direkt gensvar från Kalmar. Därför beslutade vi att köra direktturer mellan Ronneby och Bromma, säger Emelie Ahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.