Foto: TT

Ronneby bäst på att få nyanlända i jobb

Blekinge är bland de bästa länen i landet på att få nyanlända ut i arbete. I Ronneby ser det allra bäst ut, där kommunen gjort riktade satsningar just för att kunna ge nyanlända anställning.

I ny statistik från Arbetsförmedlingen har man tittat på hur många nyanlända som kommit ut i arbete 90 dagar efter att de lämnat Arbetsförmedlingens tvååriga etableringsinsats.

Här ligger Blekinge bra till i statistiken och allra bäst ser det ut i Ronneby.

I Blekinge fick 44 procent av de nyanlända arbete eller började en utbildning 90 dagar efter att de lämnat etableringsinsatsen. Det kan jämföras med ett rikssnitt på 32 procent.

Speciella satsningar

I Ronneby ser det bäst ut, här har över hälften av de nyanlända kommit ut i arbete. Det handlar om 112 personer av 217.

– Att det ser bra ut beror främst på de speciella satsningar som kommunen gjort. Under de senaste två åren har vi bland annat i två omgångar anställt 100 personer som lämnat etableringskursen, säger Roland Edvinsson, chef för arbetsmarknad och integrationsenheten i Ronneby kommun.

Trots bra siffror i jämförelse med övriga kommuner i landet, så går ändå hälften av de utrikesfödda i Ronneby arbetslösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer