Otryggheten i Ronneby har minskat – trots fortsatt hög oro

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Ronneby känner sig tryggare jämfört med året innan visar polisens nya trygghetsmätning. Trots detta är otryggheten i kommunen fortfarande hög.

Under tisdagen presenterades polisens trygghetsmätning för Ronneby kommun från 2017 och resultatet visar att invånarna känner sig mer trygga jämfört med året innan.

– Man har blivit lite tryggare men det är fortfarande en högre siffra än vad vi är van vid, säger Kenneth Michaelsson (C), ordförande i lokala brottsförebyggande rådet, Brå.

Ligger fortfarande högt

Undersökningen har gjorts under tio år och mellan 2015 och 2016 ökade otryggheten stort i samband med att ett kriminellt gäng fått fäste i Ronneby.

Även om otryggheten nu har minskat ligger siffran fortfarande högt. Dessutom tror Kenneth Michaelsson att bilden som trygghetsmätningen visar redan har förändrats.

– Det var flera bråk i november och hade vi gjort undersökningen efter det hade vi nog legat på samma siffra som året innan, säger han.

Oroliga över våldsbrott

Särskilt hög är den upplevda otryggheten i tätorten och i Kallinge och den största oron som invånarna har är att utsättas för våldsbrott.

– Det som folk är mest oroliga över är att utsättas för brott utomhus men också inbrott. Men det är få som faktiskt utsätts för brott, säger Kenneth Michaelsson.

Trygghetsmätningen bygger på en enkät som skickats ut till 1.500 hushåll i fem områden i Ronneby kommun under 2017. Ungefär 65 procent svarade.

För att förbättra tryggheten i Ronneby arbetar kommunen med bland annat trygghetsvandringar, utökning av fritidsledare och grannsamverkan.

Anmälda våldsbrott Ronneby kommun

2012: 35

2013: 28

2015: 20

2016: 35

2017: 39

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.