Rebecca Petersson och Isolde Svanberg är två elever som är sugna på den nya arkeologikursen, som görs i samarbete med Lunds universitet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson, Arkiv

Ronnebys lokalhistoria blir unik gymnasieutbildning

Publicerad

Till hösten får ett antal elever på Knut Hahnskolan möjlighet att gå en unik utbildning. Via ett samarbete med Lunds universitet erbjuds en ny kurs med fokus på Ronnebys lokalhistoria – med blodbad, gribshunden och till och med arkeologiska utgrävningar på schemat.

Tanken är att eleverna i årskurs två och tre redan till hösten ska kunna välja den här kursen på det individuella valet. Isolde Svanberg och Rebecca Petersson är två av dem som direkt nappade på utbildningen.

– Det lät intressant och roligt att få komma ut och träffa människor, och inte bara sitta vid en skärm, säger Isolde Svanberg.

Delta i utgrävningar

Björn Nilsson, arkeologforskare i Lund, tror att coronapandemin kan ha ökat intresset för att vistas mer ute. Han hoppas att den här kursen kan vara början på något större – kanske över hela landet – och öppna upp för nya gymnasieinriktningar mot just arkeologi.

För det kommer snart en tid då det måste anställas fler arkeologer.

– Det är snart många som går i pension och vi vill rekrytera från olika platser i landet, säger Björn Nilsson från Lunds institution för Arkeologi och antikhistoria.

Olika fördjupningsområden inom kursen

Järnålderns spår från Vång i norr till Hjortahammar i söder

Gripshunden, ett av världens bäst bevarade 1400-talsvrak

Ronneby blodbad

Anläggandet av först Karlshamn och sedan Karlskrona och dess påverkan på Ronneby

Brunnsepoken

1800- och 1900-talets industrialism

Grunder i släktforskning

Filma exkursionerna och på det sättet göra en “dokumentär” om Ronnebys historia

Ge förslag och idéer kring utformningen av det nya stadsmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.