Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röntgenutrustning ska underlätta Tullverkets arbete. I klippet hör du Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet Syd, berätta varför de tycker det är viktigt med kontroller i Blekinge – och får se hur den nya apparaten fungerar. Foto: Tullverket

Här är tullens nya vapen mot smugglarna – bärbar röntgen

Publicerad

Bärbara röntgenenheter ska underlätta tullens arbete med att hitta smuggelgods. Än så länge finns det bara tre sådana apparater i landet men ytterligare tolv har köpts in.

Två av dem hamnar snart i Blekinge.

Tullverket i Malmö och Stockholm har under en tid testat den nya utrustningen som enligt Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet Syd, snabbar på tulltjänstemännens arbete betydligt.

– Vi räknar med att en kontroll som normalt sett skulle ta 30 minuter numera kan klaras av på kanske 30 sekunder, säger Oscar Lindvall.

Blekinge ett utsatt geografiskt läge

Tolv nya handburna röntgenapparater har köpts in och i december placeras en i Karlshamn och en i Karlskrona.

Anledningen är hamnarnas trafik från Polen och Litauen. Enligt Oscar Lindvall har det gjorts stora beslag av illegala varor som försökts föras in i Sverige.

– Blekinge är intressant att göra tullkontroller i på flera platser. Det är ett känt riskflöde och vi har gjort betydande beslag i Blekinge genom åren, säger han.

Se hur de nya apparaterna fungerar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.