Sara Rudolfsson (S) är beredd att ta strid för att kunna fortsätta som kommunalråd. Foto: SVT

Rudolfssons vändning: stannar – om partiveteranen går

Uppdaterad
Publicerad

I fredags meddelade Sara Rudolfsson (S) att hon lämnar kommunalrådsposten i Olofström.

I dag öppnar hon ändå för en fortsättning.

Men då krävs det att partiets lokala ordförande Jan Björkman avgår.

Sara Rudolfssons plötsliga avgångsbesked i förra veckan har orsakat en djup spricka i länets starkaste S-fäste Olofström. Beslutet att lämna uppdraget som kommunstyrelsens ordförande har blivit en tydlig vattendelare mellan två falanger, där den tidigare riksdagsledamoten och arbetarekommunens ordförande Jan Björkman först såg ut att stå som segrare.

Men kommunalrådet Sara Rudolfsson har känt ett fortsatt starkt stöd från både partimedlemmar, politiska motståndare, kommunanställda och kommuninvånare och säger nu att hon – trots allt – är beredd att fortsätta.

S-bråket i Olofström

På ett villkor.

– Jag är beredd att ta fortsatt ansvar för Olofströms utveckling, men inte under de förutsättningar och förhållanden som varit och fortfarande är, säger Sara Rudolfsson, som i dag också vill vara tydlig med de bakomliggande orsakerna till den långdragna partikonflikten i kommunen.

Blivit ifrågasatt

Och det är – precis som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja i förra veckan – samarbetsproblem med S-veteranen Jan Björkman som ligger till grund för Rudolfssons beslut.

– Jag kan bekräfta att det är så. Ytterst handlar det om hur partiet leds och slitningar kring var makten i olika frågor ska ligga.

I fredags meddelade du din avgång – nu öppnar du ändå för en fortsättning. Hur genomtänkt var ditt beslut?

– Det var så genomtänkt det kunde vara och togs efter förtroendeomröstningen i styrelsen, där jag inte hade stöd.

Vill fortsätta

Sedan Sara Rudolfssons avgång blev känd har hon fått stark uppbackning i bland annat sociala medier och i morgon planeras en manifestation i Olofström för att få henne att tänka om och stanna kvar.

– Och jag som trodde att protestaktioner bara hölls för att få politiker att avgå. Jag är rörd och alldeles överväldigad, säger Sara Rudolfsson.

Hon ska nu meddela partiet att hon är beredd att ta strid för att kunna fortsätta leda kommunen – om läget förändras.

– Jag vill fortsätta att arbeta vidare med att göra Olofström bättre. Vi har många framtidsutmaningar att oss an.

Det är därför bäddat för en öppen maktstrid de kommande veckorna.

I en intervju med SVT under måndagen förklarade Jan Björkman att ”många varit missnöjda med Saras sätt att leda kommunen” och tonade samtidigt ner sin egen roll i konflikten.

SVT Nyheter Blekinge söker Jan Björkman för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet