Foto: Johan Nilsson/TT

Rusning till vaccinbokning efter kortad dosintervall

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen meddelade Region Blekinge att det nu införs kortare vaccinintervall för alla över 18 år i länet. Det har under dagen bidragit till över 5 000 nya bokningar.

Under onsdagskvällen meddelade Folkhälsomyndigheten att intervallet mellan dos 2 och 3, som tidigare har bestämts till 6 månader för personer under 65 år, kan kortas till 5 månader.

Och Region Blekinge var snabba med att haka på.

– Vi hade förberett för det, så det var i princip bara att trycka på knappen, säger vaccinsamordnare Anna Tegel till SVT Nyheter Blekinge.

Behöver ha koll själv

Från och med idag, den 13 januari, kan du som är 18 år eller äldre boka tid för påfyllnadsdos (dos 3) om det har gått minst 5 månader sedan andra dosen gavs.

Du måste dock själv ha koll på när det har gått 5 månader. Informationen finns att hitta via 1177 eller ditt covidbevis.

Vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen kunde vaccinsamordnaren konstatera att beskedet har mottagits positivt av Blekingeborna.

– Vi har fått 5 500 nya bokningar bara idag. Och det känns ju jättebra, säger Anna Tegel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.