Foto: SHMM arkeologernaVisa alla (3)
Visa alla (3)

Världsunikt fiskfynd i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk har hittats utanför Sölvesborg.
Fynden visar att vi i Norden var bofasta långt tidigare än forskarna trott.
Fisken är en föregångare till dagens surströmming.

– Att kunna bevara och konservera en stor mängd mat visar att dessa samlare-jägare-fiskare kunde leva som bofasta och livnära en större population än vad forskare tidigare trott, säger Adam Boethius, vars fynd i dag publiceras i den ledande arkeologiska tidskriften Journal of Archaeological Science.

Osteologen Adam Boethius vid Lunds universitet har gjort världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk utanför Sölvesborg i Blekinge. Tidigare har forskarna trott att de som levde på nordliga breddgrader levde mer mobila liv.

Mer utvecklade samhällen

Men förmågan att masslagra fisk visar att de nordligare samhällena var mer utvecklade än vad forskarna tidigare trott. I ett globalt perspektiv motsvaras den samtida utvecklingen i Mellanöstern på många sätt.

– Skillnaden ligger i miljön, vilka traditioner man hade och vilken typ av mat som fanns att tillgå. När man i Mellanöstern blev bofasta bönder med tamboskap och jordbruk så utnyttjade de nordligare samlarna-jägarna-fiskarna – så kallade furagerare – vattnets resurser och ”skördade” fisk, säger Adam Boethius.

Surade fisk med tallbark

Eftersom det inte fanns salt vid denna tidpunkt har fisken surats med hjälp av bland annat tallbark och sälfett. Fisken har sen lagts i säl- och vildsvinsskinn som grävts ned i en grop som täckts med lerig jord.

En förutsättning för att kunna göra den här typen av fermentering är ett kallt klimat.

– Precis då för 9200 år sedan, några tusen år efter istiden var det ett så kallat köldevent som sänkte temperaturen på norra halvklotet. Den här typen av fermentering av fisk, där inte salt är nödvändigt, ser man i den cirkumpolära delen av jorden hos till exempel inuiterna och eskimåerna. Korta fiskesäsonger och fuktigt klimat gör att man inte kan torka eller röka en så stor mängd fisk, berättar Adam Boethius.

Fyndet gjordes vid en utgrävning av en 9200 år gammal boplats vid det som en gång varit en sjö precis vid utloppet till Östersjön.

– Jag blev mycket förvånad. I ett område på utgrävningsytan påträffades mycket stora mängder fisk, cirka 30 000 fiskben per kvadratmeterruta, och bark. Efter att detta lager grävts bort kunde vi se en anläggning, en avlång grop, som grävts ner i den underliggande leran och var omgärdad av både stolphål och mindre pinnhål, berättar Adam Boethius.

Fisken som hittats är en tidig föregångare till dagens surströmming.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Blekinge
Mer Nyheter
Foto: SHMM arkeologerna
Foto: SHMM arkeologerna
Osteologen Adam Boethius med några av de arkeologer som arbetade på utgrävningen av Norje-Sunnansund utanför Sölvesborg från vänster: Erik Johansson, Karina Hammarstrand-Dehman, Ilona Carlson, Adam Boethius, Klas-Holger Jönsson. Foto: Lunds universitet